Delta variant covidu je o 60 percent nákazlivejší než britská mutácia. Je odolnejší i voči vakcínam

Takzvaný variant delta nového druhu koronavírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, je zhruba o 60 percent nákazlivejší než variant alfa, predtým známy ako britská mutácia. Je tiež odolnejší voči existujúcim vakcínam, uviedol v piatok anglický úrad verejného zdravotníctva (PHE).

11.06.2021 15:33
India / Covid / Koronavírus / Testovanie / Foto: ,
Rodina v indickom meste Gauháti počas testovania na prítomnosť koronavírusu
debata (22)

V Spojenom kráľovstve variant delta aktuálne zapríčiňuje vyše 90 percent nových prípadov. Za posledný týždeň počet infikovaných týmto variantom vzrástol o viac ako 240 percent na 42 323, informovala televízia Sky News.

Variant delta sa už v krajine stal dominantnou mutáciou koronavírusu SARS-CoV-2, keď predstihol aj britský variant, ktorý sa podľa novej klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) začal označovať ako alfa a prvýkrát ho zistili v grófstve Kent.

Nový výskum PHE naznačuje, že riziko nákazy medzi členmi jednej domácnosti je u variantu delta o 64 percent vyššie než u variantu alfa.

Odborníci tiež dospeli k záveru, že v prípade variantu delta sa účinnosť prvej dávky vakcín od spoločností Pfizer a AstraZeneca v porovnaní s variantom alfa znižuje o 17 percent. Po druhej dávke bol však zaznamenaný len malý pokles účinnosti, čo podľa PHE poukazuje na kľúčovú potrebu kompletného zaočkovania, predovšetkým u obzvlášť zraniteľných skupín obyvateľstva.

Počet prípadov „delty“ sa aktuálne vo všetkých regiónoch zdvojnásobuje každých 4,5 – 11,5 dňa. Drvivú väčšinu prípadov evidujú v Anglicku (vyše 39-tisíc), kde je celkový počet nakazených momentálne najvyšší od 10 . apríla.

V Spojenom kráľovstve zatiaľ evidujú 42 úmrtí osôb nakazených variantom delta, z ktorých bolo 23 nezaočkovaných. Ďalších sedem dostalo len prvú dávku vakcíny a 12 aj druhú dávku.

22 debata chyba