Maďarsko plánuje zakázať v školách obsah propagujúci homosexualitu

Maďarská vládna strana Fidesz predstavila pozmeňovací návrh zákona, ktorý má v školách zakázať šírenie obsahu "propagujúceho zmenu pohlavia alebo homosexualitu". V piatok o tom informovala agentúra Reuters.

11.06.2021 17:09
Homosexuál / LGBTI / Gay / Foto: ,
debata (8)

Poslanci Fideszu pozmeňovací návrh predstavili maďarskému parlamentu ešte vo štvrtok ako súčasť zákona trestajúceho pedofíliu.

Na základe tohto návrhu by mladí ľudia pod 18 rokov nemohli byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorí podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

Tento zákaz by sa vzťahoval aj na reklamy. Zároveň navrhuje vytvorenie zoznamu organizácií, ktorým by bola udelená výnimka organizovať na školách hodiny sexuálnej výchovy.

Aktivisti tento krok bezprostredne skritizovali a upozornili na podobnosť s ruským zákonom namiereným proti „homosexuálnej propagande“, ktorý tamojší zákonodarci prijali v roku 2013.

Takéto zmeny by podľa viacerých ľudskoprávnych organizácií obmedzili slobodu prejavu a práva detí. Zároveň by mohli mať negatívny vplyv na psychické zdravie maloletých členov komunity LBGT+ a zamedzili by ich prístup k informáciám.

Viacero týchto organizácií preto apeluje na Fidesz, aby návrh zákona z parlamentu stiahol. O návrhu by poslanci mohli hlasovať už budúci týždeň.

Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa v roku 2022 usiluje o znovuzvolenie, podnikol od vlaňajška už viacero krokov proti komunite LGBT+ vo svojej krajine. Jeho vláda pozmenila právne znenie manželstva v ústave na zväzok muža a ženy, pričom tiež výrazne obmedzila adopcie detí homosexuálnymi pár­mi.

Parlament tiež vlani schválil opatrenie, ktorým zakázal úradnú registráciu zmeny pohlavia a právne uznanie novej identity transrodových osôb. Ústavný súd tento krok označil za protiústavný.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #homosexualita