Putin: Vzťahy s USA sú na najhoršej úrovni za posledné roky

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News uviedol, že jeho americký náprotivok Joe Biden je “kariérny politik”, ktorý sa “radikálne” líši od exprezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS.

12.06.2021 08:24
debata (18)

Putin v tomto kontexte vyslovil nádej, že Biden nebude robiť “impulzívne” rozhodnutia.

Ruský prezident takisto poznamenal, že vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom v súčastnosti dosahujú najhoršiu úroveň za posledné roky.

V reakcii na otázku ohľadom Bidenovho nedávneho vyjadrenia o tom, že Putin je “vrah”, ruský prezident povedal, že si z toho nerobí ťažkú hlavu. “Vždy som sa riadil záujmami ruského ľudu a podobné označovania mojej osoby ma vôbec netrápia,” poznamenal.

Obaja prezidenti sa majú stretnúť v stredu 16. júna v Ženeve. Posledný samit medzi ruským a americkým prezidentom sa konal v roku 2018 v Helsinkách.

Biden v marci v rozhovore pre televíziu ABC News súhlasne odpovedal na otázku, či si myslí, že Putin, ktorý je obviňovaný z tvrdých zákrokov voči svojim oponentom, je „vrah“. Takisto povedal, že Putin „zaplatí“ za to, ak sa preukáže, že sa pokúšal podkopať jeho kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2020.

Celý rozhovor, ktorý Putin poskytol pre NBC News, bude odvysielaný v pondelok.

Biden tento týždeň uviedol, že Spojené štáty sa nesnažia o konflikt s Ruskom. „Chceme stabilné a predvídateľné vzťahy,“ povedal. Dodal však, že USA budú razantne reagovať v prípadoch zapojeniach ruskej vlády do „škodlivých aktivít“.

Rusko-americké vzťahy sú v poslednej dobe mimoriadne napäté kvôli množstvu nezhôd. USA nedávno uvalili na Rusko sankcie a krajiny si vzájomne vyhostili niekoľko diplomatov. Moskva tiež zaradila USA na zoznam „nie priateľských“ krajín.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin