Alžbeta II. privítala na hrade Windsor Bidena s manželkou

Britská kráľovná Alžbeta II. sa v nedeľu podvečer stretla na Windsorskom zámku s americkým prezidentom Joeom Bidenom a jeho manželkou Jill. Šéf Bieleho domu na stretnutie s kráľovnou odcestoval po skončení summitu G7 v juhozápadnom Anglicku, informovala televízia BBC.

13.06.2021 21:09 , aktualizované: 21:24
Biden kráľovná alžbeta Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. (uprostred), americký prezident Joe Biden (vpravo) a prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová počas stretnutia na Windsorskom hrade 13. júna 2021.
debata (8)

Zo summitu Biden odletel prezidentským špeciálom Air Force One na londýnske letisko Heathrow, odkiaľ absolvoval krátky let vrtuľníkom do Windsoru.

Alžbeta II. vo svojej kráľovskej rezidencii pohostila manželov Bidenovcov čajom a uctila si ich americkou hymnou a prehliadkou čestnej stráže na nádvorí zámku, na ktorom sa kráľovná zdržiava počas pandémie. Potom vošli dovnútra na posedenie pri čaji, ktoré trvalo necelú hodinu, píše agentúra AP.

Bidenovci potom nasadli do vrtuľníka, ktorým odleteli naspäť do Londýna. S kráľovnou sa prezidentský pár stretol už v piatok na recepcii na úvod summitu G7.

Biden v rámci svojho európskeho turné v nedeľu večer pricestoval do Bruselu. V metropole EÚ, kde sa v pondelok zúčastní na svojom prvom summite NATO, strávi dva a pol dňa. Tento čas využije aj na stretnutie s belgickým kráľom Filipom a spoločné rokovania s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Informovala belgická televízna stanica RTBF.

Bidenov čas príletu na bruselské vojenské letisko Melsbroek bol z bezpečnostných dôvodov utajený. Prezidentský špeciál s Bidenom tam pristál o 20:45 h miestneho času, čím sa začala jeho prvá návšteva kontinentálnej Európy od nástupu do Bieleho domu.

Alžbeta II. sa od začiatku svojej vlády v roku 1952 stretla so všetkými úradujúcimi prezidentmi USA s výnimkou Lyndona Johnsona (1963–1969), uvádza BBC.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #anglicko #kráľovná Alžbeta II. #Windsor