Čaputová sa stretla s Bidenom. Ten ocenil pokrok, ktorý Slovensko v poslednom čase dosiahlo

Americký prezident Joe Biden ocenil pokrok, ktorý Slovenská republika v poslednom čase dosiahla. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po skončení summitu EÚ v Bruseli, kde sa prvýkrát osobne stretla s novým šéfom administratívy USA.

14.06.2021 19:39 , aktualizované: 22:43
Zuzana Čaputová Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prichádza na summit NATO v Bruseli v pondelok 14. júna 2021
debata (256)

Prezidentka pripomenula, že summit je okrem oficiálnych rokovaní dobrou príležitosťou aj na rôzne bilaterálne rozhovory lídrov, pričom ocenila, že sa jej podarilo hovoriť s Joeom Bidenom.

„Hovorili sme o dôležitosti hodnôt, ktoré nás spájajú a ktoré zdieľame. Sú to hodnoty demokracie a právneho štátu. Informovala som ho o reformách, ktoré sa na Slovensku konajú a Biden ocenil pokrok, ktorý Slovenská republika dosiahla,“ opísala Čaputová uvedené stretnutie.

Brusel NATO Summit čaputová naď Čítajte viac Čaputová na Bruselskom fóre hovorila o budúcnosti NATO

Celková atmosféra rokovaní summitu bola podľa nej veľmi dobrá, pričom viacerí jej kolegovia ocenili, že Biden neodišiel hneď po svojom vystúpení, ale so záujmom si vypočul aj príhovory ostatných lídrov.

„Bolo viackrát zdôraznené, že jeho (Bidenovo) zvolenie je zároveň aj návrat k hodnotám, ktoré on osobne predstavuje a je to aj predpoklad upevnenia vzťahov v rámci Severoatlantickej aliancie,“ uviedla Čaputová.

Agenda 2030

Nová strategická koncepcia Severoatlantickej aliancie známa ako Agenda 2030 má predovšetkým dbať na ochranu a záujmy občanov spojeneckých krajín, uviedla prezidentka Čaputová po skončení summitu NATO v Bruseli.

Cieľom novej koncepcie, na potrebe ktorej sa spojenci dohodli na summite NATO v roku 2019, je výhľadovo sa pozrieť na to, kde by mala byť Aliancia o desať rokov. Tento proces bude prebiehať počas celého tohto roku a jeho výsledkom bude nová koncepcia, ktorú by mali lídri NATO prijať na budúci rok na summite NATO v Madride.

Na otázku ako vníma vstup slovenskej strany do tohto procesu Čaputová uviedla, že Slovensko má za hlavný cieľ, aby nová agenda zohľadnila potrebu ochrany a bezpečnosti občanov.

„Je potrebné aktualizovať naše stratégie vzhľadom na nové hrozby, ktorým čelíme. Aj počas môjho vstupu som uviedla, že sa treba rozhodovať podľa nových hrozieb a ich závažnosti. A nie podľa potrieb dneška, ale podľa vyhliadok a očakávaní do budúcna,“ opísala situáciu.

Podľa jej slov to znamená aktualizáciu bezpečnostnej stratégie aj na hrozby, ako sú dezinformácie a propaganda, pričom sa treba zamerať aj na ochranu kritickej infraštruktúry, udržanie jednoty medzi spojencami a podporu kolektívnej obrany.

Čaputová zdôraznila, že oceňuje aj zameranie sa Aliancie na nové technológie, pretože pokrok ide dopredu a preto je správne, že spojenci chcú viac investovať do výskumu a vývoja. „To má byť konkrétny a efektívny prínos pre Alianciu, ale zároveň je to aj príležitosť pre členské krajiny,“ vysvetlila.

A upozornila, že „v neposlednom rade“ pred členmi NATO stojí aj nová hrozba, ktorá spočíva v klimatických zmenách. Tá núti spojencov na to, aby sa pripravili na bezpečnostné dôsledky klimatických zmien a zároveň, aby sa v rámci vlastných aliančných činností stavali zodpovedne k životnému prostrediu.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #summit NATO #Zuzana Čaputová