IKEA za špehovanie zamestnancov musí zaplatiť miliónovú pokutu

Francúzska pobočka nábytkárskej spoločnosti IKEA musí zaplatiť pokutu milión eur za špehovanie zamestnancov, rozhodol francúzsky súd. Vinným súd uznal aj bývalého generálneho riaditeľa pobočky Jeana-Louisa Baillota, ktorého odsúdil na dvojročný trest väzenia s podmienkou a pokutou vo výške 50 000 eur.

15.06.2021 11:34 , aktualizované: 13:59
debata (1)

Baillot aj pobočka švédskeho nábytkárskeho giganta sa previnili „zhromažďovaním osobných údajov podvodným spôsobom“, uviedol súd. Prokuratúra pôvodne požadovala vyššie tresty, v prípade spoločnosti pokutu dva milióny eur. IKEA bola obvinená zo špehovanie svojich zamestnancov v priebehu niekoľkých rokov a narušovania ich súkromie okrem iného získavaním výpisov z bankových účtov alebo sledovaním zamestnancov za pomocou falošných pracovníkov, ktorí vedeniu podávali správy.

IKEA medzitým podnikla kroky na potlačenie týchto praktík a uviedla, že preskúmava súdne rozhodnutie, aby zistila, či sú potrebné ďalšie opatrenia.

„IKEA Retail France dôrazne odsúdila tieto praktiky, ospravedlnila sa a zaviedla veľký akčný plán, aby zabránila ich opakovaniu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

IKEA, Čítajte viac IKEA chce rozšíriť výrobu v Malackách. Bude hľadať aj nových ľudí

Obvinenia sa týkali rokov 2009 až 2012. Prokuratúra však uvádza, že podobné taktiky pobočka začala používať už na začiatku tohto tisícročia.

Okrem firmy a Baillota je na pojednávaní, ktoré sa začalo po dlhoročnom vyšetrovaní tento rok v marci, obvinených ďalších 14 fyzických osôb vrátane vedenia, policajtov či zamestnancov bezpečnostnej agentúry, ktorá mala preverovať minulosť a styky zamestnancov IKEA a uchádzačov o prácu v obchodoch po celom Francúzsku.

IKEA bola v rámci tohto prípadu obvinená tiež zo špehovania niektorých zákazníkov. Po odhalení týchto praktík v roku 2012 prepustila niekoľkých manažérov a prepracovala svoju vnútornú politiku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanie #Francúzsko #Ikea