Summit lídrov EÚ a USA skončil. Chcú spoločne predchádzať a urovnávať konflikty vo svete

EÚ a USA majú zodpovednosť pomáhať ľuďom pri ochrane ich živobytia, udržiavať ich v bezpečí, bojovať proti zmenám klímy a brániť hodnoty demokracie a ľudských práv. Uvádza sa to v záveroch summitu EÚ-USA, ktoré utorok popoludní prijali predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, šéf Európskej rady Charles Michel a americký prezident Joe Biden.

15.06.2021 16:01 , aktualizované: 19:50
biden, michel, leyenová Foto:
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, americký prezident Joe Biden a predseda Európskej rady Charles Michel počas samitu USA - Európska únia.
debata (16)

Trojica lídrov v spoločnom vyhlásení uviedla, že sa stretli preto, aby obnovili transatlantické partnerstvo, stanovili spoločnú politickú agendu pre obdobie po pandémii a nadviazali pravidelný dialóg.

V snahe skoncovať s koronakrízou sa lídri EÚ a USA zaviazali podporiť cenovo dostupné dodávky bezpečných a účinných vakcín proti covidu, prispievať do mechanizmu COVAX a povzbudiť darcov, aby zaistili dve miliardy dávok vakcín pre chudobnejšie štáty sveta do konca roku 2021.

EÚ a USA sa dohodli na založení pracovnej skupiny pre výrobu a dodávky vakcín, ktorej úlohou je vyriešiť problémy spojené s rozširovaním výrobných kapacít vakcín a liekov. Skupina má tiež znovu zaistiť bezpečné a udržateľné cestovanie medzi EÚ a USA.

Účastníci summitu prisľúbili aj vzájomnú spoluprácu v boji proti klimatickej zmene, zhoršovaniu životného prostredia a strate biodiverzity. Do tohto úsilia chcú zapojiť všetkých významných aktérov. V rámci ochrany klímy chcú viac využívať technológie s nízkymi emisiami a obnoviteľné energetické zdroje a podporovať inovácie v oblasti čistej energie.

Washington a Brusel chcú okrem toho posilňovať vzájomné obchodné a investičné vzťahy, ako aj udržiavať a reformovať svetový obchodný systém. Majú tiež ambíciu lepšie chrániť podniky a zamestnancov pred nekalými obchodnými praktikami zo strany niektorých krajín. Lídri EÚ a USA na summite tiež oznámili vznik Rady pre obchod a technológie na vysokej úrovni.

V zahraničnopo­litickej oblasti sa obe strany zhodli na odmietnutí autoritárskych systémov vo všetkých ich podobách a na potrebe ochrany hodnôt liberálnej demokracie.

EÚ USA chcú spoločne predchádzať a urovnávať konflikty vo svete a presadzovať dodržiavanie zásad právneho štátu a medzinárodného práva. Budú tiež podporovať rešpektovanie ľudských práv, rodovú rovnosť a zlepšenie postavenia dievčat a žien. V týchto snahách chcú spolupracovať s medzinárodnými inštitúciami vrátane Rady OSN pre ľudské práva.

„Návrat“ USA na medzinárodnú scénu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel privítali „návrat“ USA na medzinárodnú scénu.

Urobili tak v utorok popoludní – na úvod summitu EÚ – USA, na ktorom sa zúčastňuje aj nový prezident USA Joe Biden. Obe strany vnímajú summit ako príležitosť na opätovné posilnenie transatlantických vzťahov.

„Vážený pán prezident, drahý Joe, sme radi, že Vás môžeme privítať v Bruseli. Vrátili ste sa do Bruselu a Amerika sa vrátila na globálnu scénu,“ uviedol Michel po boku Bidena a Von der Leyenovej.

Podľa Michela, ktorý podujatie na najvyššej úrovni hostí v budove Európskej rady, je návrat Spojených štátov na globálnu scénu dobrou správou pre Európu aj pre celé medzinárodné spoločenstvo. „Sme veľmi radi, že s Vami môžeme spolupracovať pri riešení dôležitých globálnych výziev,“ vyhlásil Michel.

Ursula von der Leyenová poďakovala Bidenovi za to, že sa mu podarilo „tak rýchlo“ navštíviť Brusel, čo podľa jej slov zdôrazňuje jeho osobný vzťah k EÚ. Biden nastúpil do úradu v januári tohto roku.

„Posledné štyri roky neboli ľahké,“ uviedla šéfka eurokomisie s odkazom na administratívu predchádzajúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. Uistila pritom Bidena že EÚ je „priateľom a spojencom“ Spojených štátov.

Joe Biden v reakcii na vrelé privítanie ubezpečil, že jeho vláda sa teší na spoluprácu s EÚ i NATO.

Spoločná konferencia nebude

Už sa nevedú rozhovory s americkou stranou o možnej spoločnej tlačovej konferencii ruského prezidenta Vladimira Putina a Bidena po ich summite v Ženeve, oznámil v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Citovala ho ruská štátna tlačová agentúra TASS.

„V tejto veci je jasný záver: americká strana si neželá spoločne usporiadať tlačovú konferenciu,“ uviedol hovorca ruského prezidenta a reagoval tak na otázku, či ešte pokračuje diskusia o zorganizovaní stretnutia oboch lídrov s novinármi vo švajčiarskej Ženeve.

„A počuli sme vyhlásenia pána Bidena, že dá prednosť samostatnému vystúpeniu pred médiami,“ spresnil Peskov. „Z toho dôvodu, ako sme sa už vyjadrili, sa s médiami stretne prezident Putin. Bude to otvorený, podrobný a úprimný rozhovor s novinármi,“ doplnil hovorca Kremľa.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Reštart, ale aký?
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA