GLOBSEC zapadol do sveta veľkej diplomacie

Svet je uprostred veľkého diplomatického týždňa. Minulý týždeň sa konalo stretnutie krajín G7, v pondelok v Bruseli debatovali lídri Severoatlantickej aliancie, včerajšok bol vyhradený summitu Európskej únie s USA a dnes svet netrpezlivo čaká na schôdzku amerického prezidenta Joea Bidena so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. A na zahraničnopolitickej mape sa už šestnástykrát objavila Bratislava v podobe konferencie GLOBSEC.

16.06.2021 06:54
GLOBSEC: Bratislavsk? f?rum 2021 Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na konferencii GLOBSEC.
debata (14)

Ako zmeniť svet?

Podujatie sa koná za prísnych pandemických opatrení. Jeho účastníci sa musia preukázať čerstvým negatívnym testom na ochorenie COVID–19. Konferencia GLOBSEC, ktorá sa začala včera a skončí sa vo štvrtok, bude v prvom rade do istej miery odrážať veľké geopolitické debaty. Do Bratislavy zavítali poľský prezident Andrzej Duda či chorvátska hlava štátu Zoran Milanovič. Na GLOBSEC–u tiež vystúpia viacerí premiéri, ministri zahraničných vecí či obrany.

Jedno z úvodných slov konferencie však patrilo pápeži Františkovi. Slovensku, ktoré navštívi v septembri, sa prihovoril prostredníctvom nahrávky. Na GLOBSEC–u, čo je tradične najmä bezpečnostná a zahraničnopolitická konferencia, jeho slová zarezonovali zaujímavým spôsobom. „Pandémia nás prinútila čeliť mnohým závažným a vzájomne prepojeným sociálnym, ekonomickým, ekologickým a politickým problémom. Postaviť sa na nohy po akomkoľvek páde si vyžaduje čeliť dôvodom, prečo sme spadli, a uznať, do akej miery sme my sami boli za tento pád zodpovední. Čo vidím, je svet, ktorý sa nechal oklamať falošným a arogantným pocitom bezpečia založeným na túžbe po zisku,“ povedal František.

Podľa pápeža je súčasný model hospodárskeho a spoločenského života poznačený mnohými formami nerovnosti a sebectva, kde malá časť svetovej populácie vlastní väčšinu bohatstva a neváha využívať ľudí a zdroje vo svoj prospech. „Zvykli sme si ľubovoľne využívať a ničiť to, čo je majetkom všetkých a čo sa musí ako také rešpektovať. Práve týmto spôsobom sme vytvorili ekologický dlh, ktorý budú splácať predovšetkým chudobní a budúce generácie,“ varoval pápež.

K účastníkom konferencie sa prihovoril aj pápež... Foto: SITA, Alexandra Cunderlikova
GLOBSEC: Bratislavsk? f?rum 2021 K účastníkom konferencie sa prihovoril aj pápež František.

Konferencia GLOBSEC sa tento rok koná pod mottom vybudovania lepšieho sveta po pandémii. Prezidentka Zuzana Čaputová vo svojom príhovore zdôraznila, že len obnova nestačí. „Potrebujeme hovoriť o hlbokých, štrukturálnych zmenách,“ vyhlásila slovenská hlava štátu. Čaputová si myslí, že je potrebné poučiť sa z pandémie choroby COVID–19. Zdôraznila, že krízy sa dajú zvládnuť len vtedy, keď uznáme, že vôbec existujú. Pandémia podľa hlavy štátu ukázala dôležitosť pravidiel a ich rešpektovanie, lebo to môže zachrániť ľudí. A zvýraznila nevyhnutnosť prevencie, aby boli spoločnosti odolnejšie voči budúcim rizikám. „Politickí lídri majú špeciálnu zodpovednosť,“ odkázala Čaputová.

Politické ozveny

Poľský prezident Duda, ktorý sa stretol so slovenskou hlavou štátu, na konferencii uviedol, že GLOBSEC je prvá ozvena summitu NATO. „Hovorili sme o globálnej bezpečnosti, ale aj o výzvach do budúcnosti. Hovorili sme o schôdzke aliancie, o pandémii v strednej Európe a v Poľsku. Spomenuli sme vojenskú bezpečnosť, ale aj ekonomickú či energetickú bezpečnosť,“ vysvetlil Duda.

GLOBSEC ponúka politikom debatu v priamom prenose o udalostiach, ktoré sa dejú. Reagoval na to slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Veď už dnes sa koná v Ženeve spomenutá schôdzka Biden–Putin.

„Americký prezident, s ktorým sa krátko stretla aj pani prezidentka, na summite NATO povedal, že si je vedomý, že reprezentuje širšiu komunitu. Že je tu nejaké spoločenstvo, Severoatlantická aliancia, do ktorého patrí aj Slovensko,“ zdôraznil na GLOBSEC–u Korčok. Šéf diplomacie pripomenul, že summit Biden–Putin sa koná v situácii, keď vzťahy Západu s Ruskom nie sú dobré. „Od začiatku volám po tom, aby sme sa rozprávali. Nejde o to, aby sme sa vzdali našich pozícií. Môžeme však hovoriť o oblastiach, v ktorých vieme nájsť styčné body. Posledné, čo svet potrebuje, je konfrontácia medzi veľkými hráčmi svetovej politiky,“ ozrejmil Korčok.

Včera sa Biden stretol s lídrami EÚ a aj táto téma na GLOB- SEC–u zarezonovala. „Takýto summit sa mal konať už dávno, pretože medzi Spojenými štátmi a úniou, a bola to veľmi zlá správa, panovali napäté vzťahy,“ poukázal Korčok na štyri roky prezidenta Donalda Trumpa.

Minister zahraničných vecí pôsobil v USA ako veľvyslanec práve v čase, keď v Bielom dome panoval populistický republikán. „Z Ameriky na adresu EÚ zaznievali veľmi kritické slová, ktoré boli z môjho pohľadu neakceptovateľné. Dokonca tu bola taká komunikácia, že únia je základným problémom Spojených štátov, že sme nepriatelia. Teraz prelamujeme ľady, ale dôležité je, že už pri rokovaniach s ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom USA jednoznačne únii povedali, že je pre nich najbližším spojencom. Summit medzi Spojenými štátmi a EÚ je vyvrcholením prvej etapy a očakávam, že teraz dôjde k nastaveniu konkrétnej spolupráce. Veď keď sa vo svete má niekto rozprávať, sú to práve USA a únia,“ povedal Korčok.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #GLOBSEC #Ivan Korčok #Zuzana Čaputová #summit Biden-Putin #GLOBSEC 2021