Výbuch bomby na kolumbijskej vojenskej základni zranil 36 ľudí

V areáli vojenskej základne v kolumbijskom meste Cúcuta vybuchli nálože nastražené v aute. V dôsledku explózie, ku ktorej došlo v utorok miestneho času, utrpelo zranenia 36 ľudí. Zo zodpovednosti za incident úrady obvinili Národnú oslobodzovaciu armádu (ELN), ktorá je v Kolumbii poslednou aktívnou povstaleckou formáciou.

16.06.2021 07:47
vojaci, kolumbia Foto: ,
Vojaci hliadkujúci pred základňou v kolumbijskom meste Cúcuta, kde výbuch nastraženej nálože zranil 36 ľudí.
debata (5)

Podľa agentúry AFP o tom informoval minister obrany Diego Molano.

Prípadné zapojenie povstalcov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktorí svojho času odmietli podpísať s vládou mierovú dohodu z roku 2016, je tiež „vecou vyšetrovania“, dodal minister.

K incidentu došlo, keď neznámi ľudia, ktorí sa vydávali za verejných činiteľov, v utorok popoludní prenikli do vojenskej základne v bielej dodávke. Následne vo vozidle aktivovali výbušniny.

ELN, ktorá má asi 1500 členov, zostala jedinou povstaleckou skupinou v Kolumbii po tom, čo vláda v novembri 2016 uzavrela mierovú dohodu s FARC.

Cucúta leží v severovýchodnej Kolumbii, blízko hraníc s Venezuelou, a je hlavným mestom provincie Norte de Santander – regiónu, kde pôsobí ELN spolu s bojovníkmi FARC, ktorý sa odmietli demobilizovať a podriadiť mierovej zmluve s vládou, i mnohými zločineckými gangmi.

Tieto ozbrojené skupiny bojujú o kontrolu nad 41 000 hektármi plantáží koky i nad dôležitou pašeráckou cestou do Venezuely a Karibiku.

Kolumbia sa ocitla v špirále násilností, ktoré sú najhoršie od podpísania mierovej dohody s FARC. Konflikt v Kolumbii si za 60 rokov svojho trvania vyžiadal viac ako deväť miliónov obetí – mŕtvych, nezvestných a presídlených.

Jhon Jairo Velásquez pepek vrah nájomný Čítajte viac Zomrel najobávanejší nájomný vrah, ktorý vraždil pre Escobara
5 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #výbuch bomby