Izrael v reakcii na zápalné balóny zaútočil na pásmo Gazy

Izrael vykonal vzdušné útoky na ciele palestínskeho hnutia Hamas v Pásme Gazy. Oznámila to izraelská armáda s tým, že to bola odveta za vypustenie zápalných balónov z oblasti. Informácie zverejnil spravodajský portál BBC.

16.06.2021 11:43
izrael palestína Foto: ,
Izraelskí vojaci používajú slzný plyn na rozptýlenie palestínskych demonštrantov počas zrážok pri vchode do židovskej osady Beit El na západnom brehu Jordánu. 15.6.2021.
debata (21)

Militanti podľa izraelských hasičov v utorok z Gazy do Izraela vypustili niekoľko balónov. Následne bolo v stredu v Gaze počuť explózie.

Incidenty predstavujú prvé významnejšie vzplanutie násilia po tom, ako 11-dňové boje 21. mája ukončilo prímerie. Nasledovali po utorkovom pochode židovských nacionalistov v okupovanom východnom Jeruzaleme, ktorý vyprovokoval vyhrážky zo strany Hamasu.

Izraelské obranné sily (IDF) vo vyhlásení informovali, že ich bojové lietadlá zasiahli vojenské zariadenia Hamasu v Chán Júnis a Gaze. V týchto zariadeniach sa podľa nich odohrávali „teroristické aktivity“ a IDF boli „v súvislosti s pokračujúcimi teroristickými činmi z Pásma Gazy pripravené na všetky scenáre, vrátane obnovenia bojov“.

Podľa BBC nebolo hneď jasné, či letecké útoky spôsobili nejaké zranenia.

Hovorca Hamasu vo vyhlásení, ktoré zverejnil prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter, uviedol, že Palestínčania budú pokračovať vo svojom „odvážnom odpore a obrane svojich práv a posvätných miest“ v Jeruzaleme.

Podľa izraelských hasičov spôsobili zápalné balóny z Gazy najmenej 20 požiarov na poliach pri komunitách na juhu Izraela.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Gaza #izraelsko - palestínsky konflikt