Moskva privítala záväzok Bidena a Putina obmedzovať jadrové zbrojenie

Kremeľ vo štvrtok privítal záväzok Ruska a USA viesť dialóg na tému strategickej stability a regulácie zbrojenia. Vyjadrenie prišlo deň po prvom osobnom stretnutí amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vo švajčiarskej Ženeve, informuje agentúra AFP.

17.06.2021 13:27 , aktualizované: 16:48
debata (14)

Putin s Bidenom po stretnutí zverejnili krátke vyhlásenie, v ktorom sa píše o začatí spoločných rozhovorov o regulácii jadrových zbraní.

„Napriek tomu, že je to veľmi krátky text, spoločným vyhlásením o strategickej stabilite si (lídri) uvedomujú mimoriadnu zodpovednosť našich dvoch krajín nielen voči našim občanom, ale aj voči celému svetu,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy.

Peskov tiež informoval o tom, že v nasledujúcich dňoch by sa mal do Washingtonu vrátiť ruský veľvyslanec v USA, píše agentúra DPA. Na vzájomnom návrate veľvyslancov sa dohodli Biden s Putinom počas spoločného stretnutia.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov označil vo štvrtok záväzok oboch strán zamedziť vypuknutiu jadrovej vojny za „ozajstný úspech“.

Od predĺženia zmluvy New START obmedzujúcej množstvo jadrových zbraní „je toto druhý krok Washingtonu v (procese) obnovy zdravého rozumu a zodpovedného prístupu ku kľúčovým aspektom medzinárodnej bezpečnosti“, povedal Riabkov pre ruský denník Kommersant.

Riabkov tiež priblížil, že rozhovory o strategickej stabilite medzi Moskvou a Washigtonom by sa mali začať v priebehu niekoľkých týždňov.

Putin: Moskva je pripravená pokračovať v dialógu s USA

Moskva je pripravená pokračovať v dialógu so Spojenými štátmi, ak to bude chcieť aj Washington. Povedal to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa takto vyjadril deň po svojom stretnutí so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Sme pripravení pokračovať v dialógu do takej miery, ako je (ochotná) americká strana,“ uviedol Putin, ktorého výroky boli odvysielané v ruskej štátnej televízii.

Putin zároveň znova vyzval na zvýšenie spolupráce čo sa týka kybernetickej bezpečnosti. Poznamenal, že táto otázka je rovnako dôležitá pre obe krajiny. Podľa agentúry TASS povedal, že Rusko sa snažilo iniciovať s USA dialóg o tejto téme už roky, narazilo však na odmietanie zo strany Washingtonu, ktorý Moskvu vinil zo „všetkých smrteľných hriechov“.

Spojené štáty obviňujú ruské tajné služby z rozsiahlych hackerských útokov na americké ministerstvá, úrady a firmy. Putin takéto obvinenia odmieta, približuje agentúra DPA.

Putin a Biden sa na stredajšom prvom osobnom stretnutí v Ženeve dohodli na vzájomnom návrate svojich veľvyslancov do Moskvy a Washingtonu. Veľvyslanci boli pre napäté vzťahy pred niekoľkými mesiacmi povolaní do svojich domovských krajín na konzultácie. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok na tlačovom brífingu spresnila, že ruský veľvyslanec Anatolij Antonov sa do Washingtonu vráti na budúci týždeň.

Putin dodal, že atmosféra stretnutia s Bidenom bola „celkom priateľská“ a obaja sa „dokázali pochopiť v zásadných otázkach“. Na otázku, ako by Bidena opísal, ruský prezident odpovedal, že jeho medializovaný obraz nemá „nič spoločné s realitou“. Reagoval tak na to, že ruské médiá 78-ročného Bidena niekedy vykresľujú ako zmäteného a zábudlivého. „Biden je profesionál, musíte byť veľmi pozorný, keď s ním pracujete, aby vám nič neuniklo,“ uviedol.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin