V Moskve neposkytnú preventívnu zdravotnú starostlivosť ľudom, ktorí neboli zaočkovaní proti covidu

V moskovských nemociach nebudú dočasne poskytovať preventívnu zdravotnú starostlivosť ľudom, ktorí neboli zaočkovaní proti koronavírusu.

18.06.2021 17:59
Koronavírus / Covid / Očkovanie / Vakcína / Foto: ,
Ľudia kráčajú na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V proti covidu v mobilnom vakcinačnom centre v priestoroch kamióna v meste Južno-Sachalinsk na ostrove Sachalin, na ruskom Ďalekom východe 18. júna 2021
debata (140)

Neodkladná zdravotná starostlivosť bude poskytovaná naďalej všetkým občanom bez ohľadu na to, či boli zaočkovaní alebo nie. V piatok to oznámil tlačový orgán mesta, informovali agentúra Interfax a portál Meduza.io.

Nové pravidlá sa netýkajú plánovanej hospitalizácie pacientov s onkologickými a hematologickými ochoreniami, ako aj pacientov s kontraindikáciami pre očkovanie a poskytovania paliatívnej starostlivosti.

Naopak, počkať si budú musieť ľudia s chorobami a stavmi, ktoré nie sú život ohrozujúce, nevyžadujú neodkladnú starostlivosť a odklad jej poskytnutia na určitý čas nebude mať za následok zhoršenie stavu pacienta, prípadne ohrozenie jeho života a zdravia.

V Moskve i v celom Rusku v posledných dňoch zaznamenali prudký nárast počtu infikovaných novým koronavírusom. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v ruskej metropole 9 056 nakazených, čo je najviac od začiatku pandémie, oznámilo v piatok krízové centrum. Od vypuknutia pandémie ochorelo v Moskve takmer 1,3 milióna obyvateľov.

V Rusku zaznamenali za 24 hodín 17 262 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od 1. februára.

Moskovský starosta Sergej Sobianin v piatok vo vysielaní televízie Pervyj kanal uviedol, že vysoko infekčný variant delta, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Indii, spôsobil 89,3 percenta nových prípadov nákazy v ruskom hlavnom meste.

Podľa neho je agresívnejší a preto sa šíri rýchlejšie. Najhoršie podľa Sobianina je to, že človek musí mať v porovnaní s variantom, ktorý sa objavil na začiatku pandémie v čínskom meste Wu-chan, takmer dvojnásobne vyššiu hladinu protilátok, aby nákaze odolal.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #koronavírus #očkovanie proti covidu