Na Chrámovej hore došlo opäť k potýčkam medzi veriacimi a izraelskou políciou

Na Chrámovej hore v Jeruzaleme došlo v piatok k potýčkam medzi palestínskymi veriacimi a izraelskou políciou. Stalo sa tak v čase obáv z obnovenia konfliktu medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas vládnucim v pásme Gazy.

18.06.2021 19:27
Izrael / Palestínčania / Chrámová hora / Al-Aksá / Foto: ,
debata (1)

Denník The Times of Israel s odvolaním sa na izraelskú políciu informoval, že potýčky vypukli po piatkových popoludňajších modlitbách v mešite al-Aksá, keď sa niekoľko stoviek veriacich zoskupilo do procesie. Odmietli sa však rozísť, keď sa ich sprievod ocitol pri východe z areálu, a do policajtov hliadkujúcich na vstupoch do Starého mesta začali hádzať kamene.

Izraelskí policajti sa dav snažili rozohnať streľbou gumenými projektilmi a zábleskovými granátmi. Zranenia pritom utrpelo deväť Palestínčanov, stav troch z nich si vyžiadal hospitalizáciu.

Okrem toho izraelská polícia informovala, že za hádzanie kameňov a pre výtržníctvo zatkla v oblasti Chrámovej hory 14 ľudí. Situácia v Starom meste Jeruzalema a pri jeho Damaskej bráne, cez ktorú je pre moslimov otvorený priechod do mešity al-Aksá, sa následne upokojila. V okolí Damaskej brány však bol zvýšený počet izraelských policajtov.

Izrael Palestínčania Gaza útoky letecké Čítajte viac Izrael a Hamas súhlasili so zastavením paľby, 11-dňový konfikt sa končí

Od 21. mája platí prímerie, ktorým Izrael a palestínske radikálne skupiny v pásme Gazy ukončili 11 dní vzájomných raketových útokov. Tento konflikt vypukol práve po nepokojoch v mešite al-Aksá, na ktoré palestínski radikáli reagovali raketovou paľbou na územie Izraela. Následne izraelské letectvo pristúpilo k odvete, keď v palestínskej enkláve bombardovalo stovky cieľov.

Tento konflikt si na izraelskej strane vyžiadal 13 obetí, v pásme Gazy prišlo o život 256 osôb. Izraelské letectvo v posledných dňoch vykonalo viacero nočných náletov na pásmo Gazy. Stalo sa tak po tom, ako palestínski militanti opäť vypustili nad územie židovského štátu zápalné balóny. Mnohé z nich po dopade spôsobili požiare lesných porastov alebo úrody.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Chrámová hora