Pre zatknutie Prataseviča EÚ sprísni ekonomické sankcie voči Bielorusku

Krajiny EÚ sa v piatok dohodli na sprísnení ekonomických sankcií voči Bielorusku. Ide o reakciu na incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia diplomatov a rakúskeho rezortu zahraničných vecí. Oficiálne schválenie na politickej úrovni sa očakáva v priebehu júna.

18.06.2021 20:24
Raman Pratasevič Foto: ,
Bieloruský novinár Raman Pratasevič na tlačovej konferencii zvolanej bieloruským ministerstvom zahraničných vecí 14. júna 2021 v Minsku
debata (22)

Ak k tomu skutočne dôjde, pôjde o doposiaľ najrazantnejšiu reakciu EÚ na májový incident. Únia už sprísnila sankcie proti Lukašenkovým podporovateľom a bieloruským aerolíniám zakázala využívať vzdušný priestor EÚ.

Nové široko koncipované sankcie EÚ by mali postihnúť bieloruský finančný sektor. Mali by zahŕňať zákaz poskytovania nových úverov EÚ Minsku, zákaz investovania do cenných papierov a krátkodobých dlhopisov, zákaz poskytovania bankových investičných služieb a investičných úverov.

Raman Pratasevič Čítajte viac Bomba ako zámienka. Lukašenko dostal opozičníka za mreže

Lietadlo spoločnosti Ryanair muselo 23. mája počas letu z Grécka do Litvy núdzovo pristáť na minskom letisku. Oficiálne sa tak stalo pre nahlásenie bomby na palube, ktoré sa však ukázalo byť falošné.

V lietadle sa nachádzal aj bieloruský opozičný novinár a aktivista Raman Pratasevič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou, ktorých po pristátí v Minsku zadržali. Viacerí predstavitelia EÚ označili postup bieloruských úradov za akt štátneho pirátstva.

Technickú zhodu na ekonomických sankciách voči Minsku sa podarilo dosiahnuť v piatok na úrovni expertov z jednotlivých členských krajín, keď svoje námietky stiahlo Rakúsko, ktoré má v Bielorusku silné finančné záujmy. Rakúska banka Raiffeisen Bank podniká v tejto postsovietskej republike prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Priorbank.

Belgicko EÚ Summit Mimoriadny Čítajte viac Lídri EÚ sa zhodli na nových sankciách pre Minsk

Lídri EÚ sa na budúci týždeň stretnú na dvojdňovom summite, ktorý sa začne vo štvrtok. Zatiaľ nie je jasné, či na ňom odsúhlasia aj dohodnuté sankcie voči bieloruskému finančnému sektoru.

„Touto dohodou (o ekonomických sankciách) vysiela EÚ jasný a cielený signál zameraný voči neprijateľným represívnym činom bieloruského režimu,“ uvádza sa vo vyhlásení rakúskeho rezortu diplomacie.

Experti členských krajín sa tiež dohodli, že sankcie by mali zahŕňať aj zákaz vývozu komunikačných zariadení využiteľných na špionážne aktivity, ako aj na sprísnení zbrojného embarga voči Minsku. Schválili tiež reštrikcie na dovoz bieloruských tabakových výrobkov, ropných produktov a potaše.

Výnimky zo sankcií by sa mali poskytovať len z humanitárnych dôvodov a reštrikcie by sa nemali dotknúť súkromných vkladov bieloruských občanov, uviedol jeden z diplomatov citovaných agentúrou Reuters.

Ivan Korčok Čítajte viac Korčok: Pri Bielorusku treba ísť aj nad rámec uvalených sankcií
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #bielorusko #ekonomické sankcie #Raman Pratasevič