Stovky žien žiadali, aby Turecko neodstupovalo od Istanbulského dohovoru

Stovky žien v sobotu vyšli do ulíc Istanbulu a žiadali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby zmenil svoje rozhodnutie odstúpiť od Dohovoru Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, informovala agentúra AFP.

19.06.2021 20:24
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan
debata (10)

Turecko má od tohto dokumentu oficiálne odstúpiť od 1. júla.

Na proteste v ázijskej časti Istanbulu sa podľa AFP zišlo viac ako 1000 žien. Niektoré z nich niesli dúhové vlajky, ďalšie držali transparenty s nápismi „Istanbulský dohovor je náš“.

„Veríme v silu našich organizácií. V našom boji budeme pokračovať všetkými možnými spôsobmi bez ohľadu na to, či bude rozhodnutie zmenené alebo nie,“ povedala pre AFP jedna z účastníčok.

Turecko Istanbul Zhromaždenie MDŽ Čítajte viac Turecko odstúpilo od Istanbulského dohovoru

Erdogan 19. marca vydal dekrét, na základe ktorého Turecko odstúpi od Dohovoru Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, známom aj ako Istanbulský dohovor. Toto rozhodnutie v krajine vyvolalo vlnu rozhorčenia, pripomína AFP.

Organizácie za práva žien zorganizovali jeden protest túto sobotu a ďalší naplánovali na 1. júla. Cieľom je vyvinúť tlak na vládu, aby rozhodnutie o odstúpení stiahla. V krajine sa majú okrem toho konať aj menšie protesty.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Istanbulský dohovor