Európou sa prehnali búrky, tornádo v Belgicku zranilo 17 ľudí

Búrky, silný dážď a prudký vietor cez víkend spôsobili v niektorých častiach Európy značné škody. V juhobelgickom meste Beauraing napríklad v sobotu večer udrelo malé tornádo. Poškodilo viac ako 90 budov a 17 ľudí utrpelo ľahké zranenia.

20.06.2021 17:45 , aktualizované: 20:50
debata (1)

Väčšina zranených ľudí sa v čase sobotňajšej búrky nachádzala na terase jednej z miestnych kaviarní, píše DPA.

Na fotografiách zverejnených belgickými médiami je vidieť budovy s odtrhnutými strechami a vybitými oknami, i niekoľko zničených áut. Nahlásených bolo 92 poškodených budov, z toho desať je podľa správy zničených do takej miery, že sa už nedajú obývať.

Silná smršť zasiahla v sobotu aj oblasť západne od mesta Utrecht v Holandsku, píše DPA s odvolaním sa na holandskú tlačovú agentúru ANP. Zranenia utrpelo deväť ľudí.

Vo francúzskej obci Saint-Nicolas-de-Bourgueil zničil silný vietor špičku kostolnej veže. V ďalších častiach Francúzska sa podľa médií tisíce domácností ocitli prechodne bez elektriny, obmedzená bola rovnako prevádzka na železnici. Zábery z niektorých častí Francúzska ukazujú zaplavené ulice či spadnuté stromy.

V Nemecku museli kvôli nepriaznivému počasiu často zasahovať hasiči, a to napríklad kvôli zatopeným pivniciam. V spolkovej krajine Porýnie-Falcko po údere blesku vzbĺkli tri strešné krovy, píše agentúra DPA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #Belgicko #Tornádo