Pol milióna mŕtvych. Brazílsky prezident je horší ako vírus

On covid prežil, pol milióna Brazílčanov také šťastie nemalo. Davy v uliciach najväčšej latinskoamerickej krajiny sa cez víkend dožadovali politickej smrti hlavy štátu. Prezidenta Jaira Bolsonara považujú za hlavného vinníka, že Brazília ako druhá na svete prekonala päťstotisícovú hranicu v počte obetí covidu.

20.06.2021 18:16
Virus Outbreak Brazil Foto:
Demonštrantka v Riu de Janeiro drží transparent s nápisom 500 000, vláda vrahov. FOTO: SITA/AP
debata (43)

Štatisticky každou ôsmou obeťou pandémie vo svete je Brazílčan. Viac úmrtí spojených s koronavírusovou nákazou zaznamenali iba USA, kde ich registrujú o stotisíc viac než v Brazílii.

Počet obetí covidu sa za posledný polrok v Brazílii zdvojnásobil, čo je príznak, že úmrtnosť akceleruje.

"Vlani v júni sme dosiahli 50-tisíc úmrtí na COVID-19. Len za jediný rok sa ich počet desaťnásobne zvýšil. Je to veľmi desivé,“ povedal pre CNN brazílsky vedec Miguel Nicolelis, ktorý v januári predpovedal, že krajina prekoná hranicu pol milióna úmrtí v júli. „V tom čase si ľudia mysleli, že preháňam,“ dodal.

Dnes sú už prognózy výrazne černejšie. Podľa bývalého riaditeľa zdravotnej regulačnej inštitúcie ANVISA Gonzala Vecinu Neta kým očkovanie podstatne nezlepší imunitu más, v krajine s 210 miliónmi obyvateľov zomrie na covid celkovo 700– až 800-tisíc ľudí.

Prekročenie polmiliónovej hranice v sobotu potvrdil minister zdravotníctva Marcelo Queiroga. "Pracujeme neúnavne na tom, aby sme zaočkovali všetkých Brazílčanov v čo najkratšom čase a zmenili scenár, ktorý nás sužuje už viac než rok,“ napísal na Twitteri. Queiroga nastúpil do úradu v marci ako štvrtý šéf rezortu v priebehu jedného roka. Jeho predchodcov prezident Bolsonaro odvolal väčšinou preto, že sa nezhodovali s jeho zľahčujúcou predstavou, že covid je iba akási "slabá chrípočka“.

Ultrapravicový prezident vlani covid sám prekonal. Napriek tomu dlhodobo odmieta prijať celoštátne karanténne opatrenia, čo zdôvodňuje ich neželanými dosahmi. Sám navyše od začiatku vyhlasoval, že očkovať sa nedá.

„Máme prezidenta, ktorý covid popiera. Jeho slová a správanie sú v rozpore s lekárskymi odporúčaniami – a ovplyvňujú tak ľudí, ktorí sa potom nechcú dať očkovať,“ obviňuje prezidenta Chrystina Barrosová z federálnej univerzity v Rio de Janeiro.

Po zmene postoja brazílskej vlády volá aj Svetová zdravotnícka organizácia. Jej generálny riaditeľ Tedros Adhanom Ghebreyesus nedávno varoval, že vývoj epidémie v krajine by mohol mať dosah na celý svet. „Nejde len o Brazíliu. Ak krajina nebude pandémiu brať vážne, bude to mať aj naďalej vplyv na celé okolie, ale i na svet mimo neho,“ upozornil na riziká nových agresívnejších variantov koronavírusu. Z Manausu, metropoly brazílskeho spolkového štátu Amazonas, pochádza gama, jedna z najnákazlivejších mutácií koronavírusu.

V Brazílii, kde v súčasnosti registrujú denne v priemere 70-tisíc novonakazených koronavírusom a dvetisíc súvisiacich úmrtí, je podľa oficiálnych údajov iba 11,4 percenta obyvateľov plne zaočkovaných.

Bolsonara, ktorý sa na budúci rok mieni uchádzať o znovuzvolenie, pre pochybenia v reakcii na pandémiu vyšetruje výbor hornej komory federálneho parlamentu. Senátori napríklad skúmajú, či vláda zámerne zdržiavala dodávky vakcín a propagovala namiesto toho užívanie čaju z liečivých byliniek. Podľa CNN brazílska vláda farmaceutickej spoločnosti Pfizer neodpovedala na 81 e-mailov s ponukami vakcín. Farmaceutická firma jej pritom očkovaciu látku ponúkala za polovičnú cenu než Spojeným štátom. Bolsonaro sa ale bráni, že pre nákup vakcín urobil maximum a v týchto dňoch sľúbil, že každý Brazílčan dostane možnosť nechať sa zaočkovať do konca tohto roka.

Tlak na Bolsonara v krajine rastie. V desiatkach miest sa cez víkend konali demonštrácie za odstúpenie "hrobára Brazílie“. "Prišla som protestovať napriek riziku, že sa nakazím,“ povedala pre CNN Mariana Olivierová, účastníčka jedného z protivládnych pochodov. "Musela som prísť, lebo vláda predstavuje horšiu hrozbu ako vírus,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #pandémia #Jair Bolsonaro #Covid-19