Merkelová telefonovala Putinovi v deň 80. výročia útoku Nemecka na ZSSR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin spolu v utorok telefonovali. Rozhovor sa konal v deň 80. výročia útoku nacistického Nemecka na Sovietsky zväz. Tento deň si v Rusku pripomínajú aj ako Deň pamäti a smútku, informovali agentúry TASS a Interfax. Rozhovor sa konal z iniciatívy nemeckej strany, uviedol TASS.

22.06.2021 20:35
merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (83)

„Angela Merkelová vyjadrila súcit v súvislosti s biedami a utrpením, ktoré priniesla vojna spôsobená nacistickým režimom. Obe strany zdôraznili, že je nevyhnutné uchovať si historickú pamäť o tragických udalostiach daných rokov,“ píše sa vo vyhlásení tlačovej služby Kremľa.

Podľa Interfaxu Putin ocenil, že sa Merkelová spolu s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom zúčastnili na spomienkových podujatiach v Nemecku.

Podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta je kancelárka „veľmi vďačná“ za to, že krajiny bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) „podali Nemecku na znak zmierenia ruku“. Okrem udalostí druhej svetovej vojny hovorili hlavy štátov aj o minulotýždňovom summite Putina s americkým prezidentom Joeom Bidenom, uvádza Interfax.

Nemecko 22. júna 1941 útokom na Sovietsky zväz otvorilo východný front druhej svetovej vojny, ktorý sa skončil v máji 1945 bezpodmi­enečnou kapituláciou Nemecka. Sovietsky zväz odhaduje celkové straty na 27 miliónov ľudí.

Putin si pripomenul obete vojny

Ruský prezident si pri príležitosti 80. výročia útoku nacistického Nemecka na Sovietsky zväz uctil pamiatku vojnových hrdinov a vyzval na posilnenie bezpečnosti v Európe. „22. jún stále vyvoláva hnev a ľútosť v srdciach všetkých generácií a spôsobuje bolesť nad zničenými životmi miliónov ľudí,“ uviedol Putin v prejave pri hrobe neznámeho vojaka v Moskve. „Tie skúšky, tie strašné roky sú doslova vpísané v našej pamäti,“ dodal prezident.

Ruský prezident zároveň oslovil nemeckú verejnosť v komentári, ktorý mu v utorok uverejnil týždenník Die Zeit. Sovietski vojaci podľa neho prišli do Nemecka ako osloboditelia a nie preto, aby sa pomstili. Putin ocenil povojnové úsilie o obnovenie dôvery. Kritizoval však rozšírenie Severoatlantickej aliancie (NATO) smerom na východ.

„Verili sme, že koniec studenej vojny bude spoločným víťazstvom pre Európu. Prevládol však iný prístup založený na expanzii NATO, pozostatku studenej vojny,“ napísal prezident. Ako uviedol, rozšírenie NATO o 14 nových krajín vrátane bývalých sovietskych republík „fakticky zmarilo nádeje na kontinent bez deliacich línií“. Poukázal na to, že prosperitu a bezpečnosť v Európe možno dosiahnuť iba spoločným úsilím. „Rusko si želá obnovu komplexného partnerstva s Európou,“ zdôraznil prezident

V utorok 22. júna uplynulo 80 rokov odvtedy, čo nacistické Nemecko napadnutím Sovietskeho zväzu otvorilo východný front. Podľa pôvodných predstáv fašistického vodcu Adolfa Hitlera malo ísť o „bleskovú vojnu“ (Blitzkrieg), počas ktorej chcel v priebehu štyroch až piatich mesiacov poraziť Sovietsky zväz. Plán Barbarossa tak sa operácia volala sa však nekonal a Veľká vlastenecká vojna napokon trvala 1418 dní.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Angela Merkelová #Vladimir Putin