Saudskoarabské komando, ktoré zavraždilo novinára, malo členov vycvičených v USA

Štyria členovia saudskoarabského zásahového komanda, ktoré v roku 2018 brutálne zavraždilo novinára Džamála Chášukdžího, absolvovali polovojenský výcvik v USA. Príslušnú zmluvu s podmienkami výcviku odobrilo americké ministerstvo zahraničných vecí, informoval v noci na stredu denník New York Times (NYT).

23.06.2021 09:15
Džamál Chášukdží Foto: ,
Na archívnej snímke saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží
debata (22)

Chášukdží, v Saudskej Arábii narodený rezident USA, bol známym a otvoreným kritikom saudskoarabského vedenia a pravidelne písal pre denník Washington Post. Zavraždený bol 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule tímom agentov vyslaným zo Saudskej Arábie.

Štyria z týchto agentov – podľa New York Timesov – absolvovali školenie v súkromnej americkej bezpečnostnej službe Tier 1 Group, čo v roku 2014 odobrila ešte administratíva prezidenta Baracka Obamu.

Toto školenie pokračovalo minimálne do začiatku prezidentovania Donalda Trumpa, uviedli noviny.

Denník citoval dokument, ktorý Trumpovej administratíve poskytol predstaviteľ materskej spoločnosti Tier 1 Group, ktorý požiadal o post v Pentagóne.

Louis Bremer vo svojom písomnom svedectve potvrdil, že Tier 1 Group poskytla výcvik saudskoarabským agentom, ale trval na tom, že výcvik bol zameraný na obranu, zahŕňal výcvik bezpečnej streľby a rýchlej reakcie na útok, nácvik sledovacích praktík a boja zblízka, a „nesúvisel s ich následnými ohavnými činmi“.

Bremer uviedol, že štyria členovia vraždiaceho tímu absolvovali školenie v roku 2017 a dvaja z nich sa zúčastnili už na predchádzajúcom kurze od októbra 2014 do januára 2015.

V článku NYT sa píše, že výcvik sa odohrával v čase, keď dané elitné komando, nesúce zodpovednosť za Chášukdžího smrť, začalo záťah, ktorého súčasťou boli únosy, zatýkanie a mučenie ľudí nepohodlných pre režim v Saudskej Arábii.

Ako uvádza denník, "neexistujú dôkazy o tom, že by americkí úradníci, ktorí toto školenie schválili, alebo vedenie Tier 1 Group boli vedeli o účasti týchto Saudskoarabov na represiách v kráľovstve.

Americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré kontaktovala AFP, uviedlo, že nemôže tieto informácie komentovať. Vyzvalo však na "zodpovedné použitie… amerického vojenského materiálu a výcviku“.

Podľa americkej správy zverejnenej vo februári bolo súčasťou zásahovej jednotky, ktorá zabila Chášukžího, sedem členov elitnej jednotky poverenej ochranou saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

New York Times nekonkretizovali, či k tejto jednotke patrili štyria operatívci vyškolení v USA.

Telo novinára sa nikdy nenašlo. Saudská Arábia najprv rozhodne odmietala, že by šlo o atentát, do ktorého by bola zapletená, neskôr tvrdila, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí konali na vlastnú päsť.

Po neprehľadnom procese v Saudskej Arábii bolo päť Saudskoarabov odsúdených na trest smrti a traja dostali tresty väzenia. Vynesené rozsudky smrti boli neskôr zmenené.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášukdží #Saudská Arábia