Pre viac ako polovicu Rusov je Stalin veľký vodca

Viac ako polovica Rusov považuje niekdajšieho komunistického diktátora Josifa Stalina za "veľkého vodcu"; vníma ho tak 56 percent ľudí. Na Ukrajine obdobne zmýšľa 16 percent obyvateľov.

24.06.2021 06:57
debata (252)

Vyplýva to z nového prieskumu verejnej mienky ruského nezávislého sociologického strediska Levada a ukrajinského Medzinárodného sociologického inštitútu v Kyjeve. Od roku 2016 sa zdvojnásobil počet Rusov, ktorí Stalina vnímajú ako veľkého vodcu, upozornilo stredisko Levada.

Opýtaní odpovedali na otázku, či súhlasia, alebo nesúhlasia s tým, že „Stalin bol veľkým vodcom“. Mali na výber niekoľko možných odpovedí – úplne súhlasilo 31 percent opýtaných Rusov, skôr súhlasilo 25 ruských účastníkov prieskumu, ďalších 27 percent ich povedalo, že v niečom súhlasia a v niečom nie. Opačný názor vyjadrilo na Stalina 14 percent opýtaných Rusov – osem percent s označením úplne nesúhlasí, a šesť s ním skôr nesúhlasí.

Pred piatimi rokmi v podobnom prieskume odpovedalo kladne celkovo 28 percent opýtaných Rusov, ich počet sa tak teraz zdvojnásobil. Naopak, ubudlo tých, ktorí reagovali záporne, pred piatimi rokmi sa negatívne na podobnú otázku vyjadrilo 23 percent opýtaných obyvateľov Ruska.

Na Ukrajine bolo v najnovšej sonde verejnej mienky proti označeniu Stalina za veľkého vodcu 40 percent účastníkov prieskumu – 28 percent ich úplne nesúhlasilo, 12 skôr nesúhlasilo. Plne s ním súhlasilo deväť percent opýtaných Ukrajincov a sedem skôr súhlasilo.

Prieskum sa zameral aj na to, aký majú opýtaní osobný vzťah k niekdajšiemu diktátorovi. Ukázalo sa, že u Rusov v súčasnosti prevláda k Stalinovi „úcta“ (u 45 percent opýtaných), na druhom mieste je „ľahostajnosť“ (28 percent) a na treťom potom „sympatie“ (10 percent). Medzi Ukrajincami prevládajú skôr negatívne pocity: „ľahostajnosť“ (34 percent), „odpor a nenávisť“ (17 percent) a následne „nepriazeň a podráždenie“ (16 percent).

„Bezprostredne po rozpade ZSSR panovali v Rusku i na Ukrajine silné protistalinské nálady, ktoré sa objavili v čase glasnosti, keď sa jeho zločiny stali všeobecne známymi,“ komentoval výskum sociológ Alexej Levinson na webe strediska Levada. Kým myšlienky glasnosti začali byť neskôr v Rusku nepohodlné, čím ďalej viac Ukrajincov podľa neho odmietalo zabudnúť Stalinovi hladomor, ktorý v jeho ére vyvolalo sovietske vedenie. „Ukrajinci preto k nemu teraz majú viac negatívnych pocitov, ako mali Rusi pred dvadsiatimi rokmi,“ domnieva sa.

„Pre dnešných Rusov je Stalin vodca ich krajiny, pretože v Rusku je v putinskej ére veľmi povzbudzované symbolické stotožnenie sa so Sovietskym zväzom. Kým na Ukrajine je tendencia opačná a nechcú Stalina uznávať za ‚svojho‘,“ dodal sociológ.

Stredisko Levada vykonalo prieskum na konci mája a zúčastnilo sa ho 1 620 dospelých Rusov, Medzinárodný sociologický inštitút v Kyjeve v júni oslovil 2 007 obyvateľov Ukrajiny.

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Josif Stalin