Dúha prekazila Orbánovi futbalový zápas roka

Najhorlivejší futbalový fanúšik medzi európskymi premiérmi v poslednej chvíli zrušil plánovanú cestu na zápas roka svojho reprezentačného tímu. Viktor Orbán sa rozhodol, že neodletí v stredu večer na finále skupinovej fázy majstrovstiev Európy do Mníchova. UEFA síce nepovolila osvetliť Allianz Arenu dúhovými farbami, na štadióne a v jeho okolí sa však počas zápasu Nemecko - Maďarsko očakávala záplava vlajok symbolizujúcich solidaritu so sexuálnymi menšinami. Predseda vlády, ktorá nedávno podľa jej kritikov presadila homofóbny zákon, sa na to zrejme nechcel pozerať.

24.06.2021 11:43
APTOPIX Germany Hungary Euro 2020 Soccer Foto:
Protestujúci s dúhovou zástavou prebehol pred maďarskými futbalistami, keď pred stretnutím, v ktorom v stredu neskoro večer uhrali remízu 2:2, počúvali národnú hymnu. FOTO: SITA/AP
debata (4)

Medzi kritikmi kontroverzného protipedofilného zákona, do ktorého zákonodarcovia zamiešali aj opatrenia proti „propagácii“ homosexuality, je aj šéfka Európskej komisie. Ursula von der Leyenová pár hodín pred večerným výkopom v Mníchove oznámila, že Európska komisia podnikne kroky voči maďarskému zákonu, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu a zmenu pohlavia. Podľa nej táto právna norma, ktorú prezident János Áder v stredu večer podpísal, ide proti všetkým základným hodnotám Európskej únie.

„Maďarský zákon je hanebný,“ konštatovala von der Leyenová. „Vydala som pokyny zodpovedným komisárom, aby maďarským úradom napísali list vyjadrujúci naše právne obavy predtým, ako zákon nadobudne platnosť,“ dodala. EÚ podľa nej nemieni pri princípoch, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a rešpektovanie ľudských práv pristúpiť na kompromis.

„Verím v Európsku úniu, kde máte slobodu byť kýmkoľvek a milovať kohokoľvek. Verím v Európu, ktorá prijíma rozmanitosť,“ zdôraznila von der Leyenová a dodala, že využije všetky právomoci, ktoré Európska komisia má, aby sa ubezpečila, že práva všetkých obyvateľov EÚ sú zaručené. Európsku úniu vyzvalo 17 štátov, aby proti maďarskému zákonu zasiahla. Slovensko medzi signatármi nie je. Z postkomunis­tických štátov výzvu podpísali len tri pobaltské krajiny.

Orbán na tlak z Bruselu reagoval mimoriadne tvrdo. Nešetril ani samotnú von der Leyenovú. „Vyhlásenie predsedníčky Európskej komisie je hanebné, lebo je postavené na nepravdivých tvrdeniach. Nedávno prijatý maďarský zákon chráni záujmy detí, zaručuje práva rodičom a netýka sa práv na sexuálnu orientáciu u ľudí starších ako 18 rokov, takže žiadne diskriminačné prvky neobsahuje,“ citoval premiéra portál maďarskej vlády. „Vyhlásenie predsedníčky Európskej komisie je hanebné, lebo bez nestranného preskúmania zverejňuje zaujatý politický názor,“ dodal.

V Nemecku vyvolal pobúrenie nielen kontroverzný zákon, ale aj zamietavé stanovisko UEFA k návrhu mníchovského primátora na dúhové osvetlenie Allianz Areny počas stredajšieho zápasu. Viacerí politici futbalovú úniu obvinili z pokrytectva a zákaz označili za politicky motivovaný. „Naše stanovisko nebolo politické. Naopak, návrh mal politický podtext, pretože sa vzťahoval na prítomnosť maďarských futbalistov na štadióne. Pre UEFA nie je dúha politický symbol, ale odkaz na našu oddanosť k rôznorodosti a inkluzívnej spoločnosti,“ uviedla UEFA na twitteri a svoje logo na znak podpory rôznorodosti obohatila o farby dúhy.

O to, aby farby dúhy nechýbali ani na štadióne a v jeho okolí, sa postarali nemeckí ochrancovia práv sexuálnych menšín. Pri aréne rozdali 11-tisíc dúhových zástav. Mnohé z nich sa objavili aj na štadióne. Jeden protestujúci dokonca prebehol s dúhovou zástavou pred maďarskými futbalistami, keď pred stretnutím, v ktorom uhrali remízu 2:2, počúvali národnú hymnu.

Viaceré budovy v Mníchove, aj v tesnej blízkosti štadiónu, mal v stredu večer dúhové osvetlenie. Už na predzápasovú tlačovku prišiel nemecký reprezentant Mats Hummels v dúhovom tričku, a brankár Manuel Neuer odchytal zápas s kapitánskou páskou v dúhových farbách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Ursula von der Leyenová #LGBTI+