Zrútenie sa budovy na Floride môže mať viac ako 50 obetí

Najmenej jedného mŕtveho a desať zranených si vyžiadalo zrútenie jedného krídla 12-poschodovej budovy na juhu Floridy. Pri následnej masívnej záchrannej operácii sa z trosiek podarilo vyslobodiť dvoch preživších, celkovo bolo z areálu evakuovaných viac ako 30 ľudí, informovali úrady niekoľko hodín po nešťastí. Miestny starosta varoval, že obetí bude zrejme viac, okresná činiteľka v rozhovore s televíziou CNN hovorila o 51 nezvestných obyvateľoch.

24.06.2021 12:53 , aktualizované: 18:31
florida, budova Foto:
Na Floride sa zrútila časť 12-poschodovej budovy.
debata (11)

Dom v pobrežnej lokalite Surfside sa čiastočne zrútil krátko pred druhou hodinou rannou miestneho času (08:00 SELČ), pričom nie je jasné, koľko ľudí v ňom bolo. Budova bola podľa lokálnych médií postavená v roku 1981 a mala viac ako 130 bytových jednotiek. Šéfka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavaová na ranné tlačovej konferencii uviedla, že zničená je asi polovica bytov.

Podľa tlačového vyhlásenia hasičov na mieste zasahovalo vyše 80 záchranárskych jednotiek. Z trosiek sa zatiaľ podarilo vyslobodiť dvoch preživších, celkovo miestne úrady hovorili o 35 zachránených ľuďoch, z ktorých desať potrebovalo lekársku starostlivosť. Členka okresného zastupiteľstva Sally Heymanová informovala, že úrady sa zatiaľ nedokázali spojiť s 51 ľuďmi, ktorí možno v bytovom komplexe do dneška bývali.

„Máme 51 ľudí, u ktorých sa predpokladá, že tam boli, ale vzhľadom k dovolenkám alebo čomukoľvek inému to nemôžeme vedieť,“ povedala televízii CNN. „Nádej stále žije, ale slabne,“ dodala.

Budova bola na kašu

Starosta Surfside Charles Burkett varoval, že u jediného mŕtveho zrejme nezostane. Správca budovy mu údajne povedal, že komplex bol v momente nešťastia „celkom plný“, píše AP. „Tá budova je doslova na kašu,“ povedal novinárom.

Polícia na twitteri zverejnila snímku z miesta. Na internete sa objavilo aj video trosiek budovy; jeho autor poznamenal, že bol ubytovaný v susednom hoteli. „Jedna z tých obrích budov je preč. Tu, hneď vedľa nás,“ uviedol s tým, že je to „šialené“. Neskôr miestna televízia priniesla zábery, na ktorých je vidieť, ako hasiči vyslobodzujú chlapca a dávajú ho na nosidlá. Niektorých obyvateľov hasiči zachraňovali z balkónov. Spravodajský kanál ABC News informoval, že traja ľudia boli hospitalizovaní, z nich dvaja vo vážnom stave.

Burkett uviedol, že na budove ležiacej priamo pri pláži Surfside Beach, sa opravovala strecha. Či to hralo nejakú rolu v jej zrútení, však podľa neho nie je jasné.

Okolité ulice boli kvôli záchrannej operácii uzavreté a miestni obyvatelia boli premiestnení do neďalekého kultúrneho domu. Marian Cruz z miestnej polície ľuďom odporučil, aby sa miestu vyhýbali.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #zrútenie budovy