Po zrútení sa budovy na Floride je až 159 nezvestných

Počet ľudí nezvestných po páde bytového bloku v meste Surfside v americkom štáte Florida stúpol na 159 a mŕtve sú štyri osoby. V piatok to oznámila najvyššia predstaviteľka okresu Miami-Dade, kde sa mesto nachádza.

25.06.2021 16:43
budova, zrútenie Foto: ,
Časť dvanásťpodlažného obytného domu sa zrútila v kalifornskom meste Surfside, ležiacom na pobreží Atlantického oceánu asi deväť kilometrov severne od Miami Beach.
debata (9)

„Teraz máme zistených 120 živých ľudí, čo je veľmi, veľmi dobrá správa. Ale náš počet nezvestných stúpol na 159,“ dodala na tlačovej konferencii šéfka okresu Daniella Levinová Cavová, ktorú citovala agentúra AFP.

Sú preto obavy, že počet obetí na životoch bude nakoniec oveľa vyšší.

Úrady zdôraznili, že stále nie je jasné, koľko ľudí spalo v 12-poschodovej obytnej budove, keď sa vo štvrtok skoro ráno zrútila jej bočná časť a zahynuli pri tom najmenej štyria ľudia. Po nešťastí zostala obrovská kopa trosiek.

Biden vyhlásil núdzový stav

Pád postihol okolo 55 bytov. Záchranné služby, ktoré prišli na miesto vo štvrtok okolo 01.30 h, evakuovali z budovy približne 35 ľudí.

Záchranné tímy s cvičenými psami pracovali už druhú noc napriek hustému lejaku – zachovávali si nádej, aj keď slabnúcu, že nájdu ďalších živých ľudí. Pri práci im trosky osvetľovali svetlá. Vytiahnuté telá dávali do žltých vakov a odvážali ich, detektívi potom pracovali na zistení ich totožnosti.

florida, budova Čítajte viac Zrútenie sa budovy na Floride môže mať viac ako 50 obetí

V piatok sa v oblasti očakával ďalší dážď.

Prezident Joe Biden vyhlásil v reakcii na nešťastie v piatok skoro ráno núdzový stav a nariadil federálnym úradom, aby poskytli mestu pomoc.

Príčinu zosuvu budovy miestne úrady doteraz neobjasnili. Podľa videa sa zrejme ako prvý zosunul stred domu, a o niekoľko sekúnd neskôr časť, ktorá bola najbližšie k oceánu. Štvrť pritom zahalil oblak prachu. Budova bola postavená v roku 1981 a mala viac ako 130 bytových jednotiek, z toho 80 obsadených.

Stavba na vysušenej mokradi

Podľa úradov stavba prechádzala procesom opätovného schvaľovania, ktorý si vyžadoval isté opravy, a na priľahlom pozemku sa stavala nová budova. Starosta Charles Burkett zmienil prebiehajúcu opravu strechy. O tom, či oprava mohla zohrávať nejakú úlohu pri zrútení domu, avšak špekulovať nechcel. Vlani zverejnená štúdia výskumníkov Floridskej medzinárodnej univerzity zistila, že budova postavená na vysušených mokradiach v 90. rokoch klesala rýchlosťou dva milimetre za rok, čo mohlo ovplyvniť jej statiku. Autor štúdie Shimon Wdowinski však zdôraznil, že výskum zachytil len moment v čase. Novinám Miami Herald povedal, že sa stretol aj s oveľa výraznejšími poklesmi domov. „Videli sme oveľa väčšej hodnoty, ale tu to vynikalo, pretože väčšina oblasti bola stabilná a nevykazovala pokles,“ povedal s tým, že štúdia nemá byť braná ako vysvetlenie zrútenia stavby.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #zrútenie budovy