Po tornáde budú padať domy, statici vyriekli ortieľ nad desiatkami z nich

V tornádom postihnutej oblasti v juhomoravských okresoch Břeclav a Hodonín nie je nikto nezvestný. Tragédia si tak vyžiadala päť životov a desiatky zranených. Z nich sú mnohí stále v lekárskej starostlivosti.

26.06.2021 12:00
debata (13)

VIDEO: Zábery z dronu. Celkový pohľad na vyčíňanie tornáda na Morave.

Video

V obciach Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice sú poškodené stovky domov. Všetky ich postupne kontrolujú statici. Tí zatiaľ rozhodli, že 61 z nich bude nevyhnutné zbúrať. Podľa spravodajského servera Novinky.cz to médiám povedal juhomoravský hajtman (župan) Jan Grolich.

Vo všetkých obciach sa na plné obrátky pracuje na odpratávaní spôsobených škôd. Pomáhajú stovky dobrovoľníkov a hasičov. V oblasti je nasaddená armáda. „V obciach zriadime informačné miesta, aby ľudia, ktorí potrebujú pomoc, alebo ju – naopak – ponúkajú, vedeli, kam sa obrátiť, ako postupovať,“ uviedol hajtman. Centrá budú zbierať požiadavky od starostov i jednotlivcov.

VIDEO: Pohľad z dronu na obec Moravská Nová Ves zdevastovanú tornádom.

Video

O všetkých, ktorí prišli o strechu nad hlavou, je postarané. Väčšina z nich našla útočisko u svojich príbuzných. Malá časť z nich prespáva v priestoroch, ktoré im vyčlenili obce.

VIDEO: Pohľad z dronu na obec Hrušky zdevastovanú tornádom.

Video

Zatiaľ je materiálnej pomoci zhromaždenej v najrôznejších zbierkach obcí a spolkov dosť. Netreba ju momentálne voziť do postihnutej oblasti, ktorou sa dá teraz prejsť autom len veľmi zložito, lebo takmer všade pracuje ťažká technika. Pomoc je zhromažďovaná v sklade v Hodoníne, približujú Novinky.cz.

V Českej republike je zdokumentovaných približne jedno až päť tornád ročne. Tornádo, ktoré sa vo štvrtok vyskytlo na južnej Morave, bolo najtragickejším v Európe od roku 2001.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Tornádo #tornádo na Morave