Ľudia zmizli, trosky budovy na Floride sú ich hrobom. Statik dopredu varoval

Počet obetí po zrútení domu na Floride stúpol na deväť. Približne 150 ľudí je stále nezvestných.

27.06.2021 10:53 , aktualizované: 19:25
Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami Foto: ,
Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami.
debata (1)

Záchranné tímy, ktoré pátrajú v sutinách zrúteného obytného domu na Floride blízko Miami, objavili ďalšie telá. Počet obetí v pobrežnom mestečku Surfside, kde sa v noci na štvrtok čiastočne zosunula 12-poschodová budova, stúpol na deväť. Dá sa však očakávať, že bilancia mŕtvych bude vyššia, pretože 150 osôb je stále nezvestných.

O ďalšej obeti informovala v sobotu starostka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavaová. Zároveň spresnila, že tri ďalšie telá boli identifikované, čím sa počet nezvestných ľudí znížil na 156.

Pátranie po možných preživších v troskách...
Záchranná operácia po zrútení sa budovy v...
+9Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami.

Dohromady sa z nájdených tiel podarilo identifikovať zatiaľ štyri. Jednou z obetí je matka chlapca, ktorý bol zachránený počas noci, keď sa budova zrútila. Medzi mŕtvymi je aj pár v dôchodkovom veku a päťdesiatštyri­ročný muž.

Úrady zdôraznili, že v troskách stále môžu byť zavalení živí ľudia. Záchranné tímy podľa Cavovej do hromady trosiek vyrezali „hlbokú priekopu“

„Momentálne ma dĺžku 38 metrov, šírku 6 metrov a je 12 metrov hlboká,“ uviedla Cavová pričom dodala, že práve vďaka tejto priekope sa záchranárom podarilo nájsť ďalšie telá.

Pád postihol okolo 55 bytov. Záchranné služby, ktoré prišli na miesto vo štvrtok okolo 01.30 h, evakuovali z budovy približne 35 ľudí. Americký prezident Joe Biden vyhlásil v reakcii na nešťastie v piatok skoro ráno núdzový stav a nariadil federálnym úradom, aby poskytli mestu pomoc.

Záchranári už od štvrtka takmer nepretržite hľadajú ľudí, ktorí mohli prežiť. Ľudí uväznených pod troskami hľadajú za pomoci vycvičených psov, sonarov, dronov a mikrofónov. Prácu im pritom komplikujú výkyvy počasia a plamene, ktoré zahaľujú vzduch dymom. Kusy sutín z približne deväť metrov vysokej hory trosiek odstraňuje žeriav.

Dom sa čiastočne zrútil v noci na štvrtok, zatiaľ čo jeho obyvatelia spali. Príčina nešťastia zatiaľ objasnená nebola. V roku 2018 však technická správa upozornila na zásadné poškodenie v štruktúre budovy v okolí bazéna a praskliny a drobenie múrov v podzemnej garáži. Správa bola súčasťou prípravných prác spoločnosti, ktorá vykonávala povinnú kontrolu budovy po 40 rokoch.

Na pravidelné informácie o svojich príbuzných a záchranných prácach čaká v neďalekom hoteli zhruba 200 ľudí. Keď im oficiálny predstaviteľ povedal o poslednom nájdenom tele, prepukol v sále v plač.

Dvaja ľudia, ktorí pod podmienkou zachovania anonymity hovorili s reportérmi AP, uviedli, že čakanie je mučivé. Niekoľko rodín, ktoré sú podľa nich frustrované pomalým tempom záchranných operácií, žiadali o povolenie, aby mohli ísť priamo k sutinám.

Medzi tými, ktorí dúfajú v dobré správy, je tiež Rachel Spiegelová, ktorej 66-ročná matka Judy žila na 6. poschodí budovy. „Viem, že moja mama je bojovníčka. Viem, že nás miluje a nechce to vzdať. Ale je to už tretí deň, takže je to ťažké,“ povedala Spiegelová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida