Pád budovy na Floride má desať obetí

Počet obetí pádu časti bytovej budovy v americkom štáte Florida sa zvýšil na desať, pričom 151 ľudí je stále nezvestných, informovala v pondelok starostka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavová, ktorú cituje agentúra AFP.

28.06.2021 22:22
budova, florida Foto:
Záchranná operácia po zrútení sa budovy v bytovom komplexe Champlain Towers South na Floride.
debata

„Dnes ráno sme objavili ďalšie telo. Celkový počet obetí sa tak zvýšil na desať,“ povedala Cavová novinárom v meste Surfside, kde k nešťastiu došlo. Dodala, že počty preživších i nezvestných sa neustále menia.

Pád postihol okolo 55 bytov. Záchranné služby, ktoré prišli na miesto vo štvrtok okolo 01.30 h, evakuovali z budovy približne 35 ľudí. Americký prezident Joe Biden vyhlásil v reakcii na nešťastie v piatok skoro ráno núdzový stav a nariadil federálnym úradom, aby poskytli mestu pomoc.

Pátranie po možných preživších v troskách...
Záchranná operácia po zrútení sa budovy v...
+9Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami.

Príčiny pádu budovy v bytovom komplexe Champlain Towers South sú predmetom vyšetrovania. Správa statikov z októbra 2018, ktorú v piatok zverejnili tamojšie úrady, však hovorí o závažných poškodeniach na statike budovy pod bazénom a „zníženú kvalitu betónu“ v podzemnej garáži 12-poschodovej obytnej budovy nachádzajúcej sa v blízkosti mora. „Aj keď sú niektoré z týchto nedostatkov menej závažné, väčšinu poškodeného betónu je potrebné včas opraviť,“ uviedol v správe jej autor Frank Morabito.

Dokument z roku 2018 bol vypracovaný v rámci príprav na veľkú rekonštrukciu, ktorá sa mala začať v tomto roku. To, či poškodenie popísané v správe súvisí s so štvrtkovou tragédiou, nie je nateraz známe.

Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami Čítajte viac Ľudia zmizli, trosky budovy na Floride sú ich hrobom. Statik dopredu varoval
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #pád budovy