Rusko otestovalo systémy protivzdušnej obrany na Kryme

Rusko v utorok otestovalo pripravenosť svojej protivzdušnej obrany na anektovanom Krymskom polostrove. Informovala o tom v utorok agentúra DPA pripomínajúc, že sa tak stalo v čase, keď v Čiernom mori prebiehajú námorné manévre USA a Ukrajiny.

29.06.2021 18:12
debata (67)

Podľa tlačovej služby ruského Južného vojenského okruhu sa na cvičení na Kryme zúčastnili piloti čienormorskej flotily a letectva. Do manévrov sa zapojilo asi 20 stíhačiek a vrtuľníkov. Cvičenie tiež otestovalo pripravenosť ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 a Pancir-S1.

Test ruskej protivzdušnej obrany na Kryme, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, mal byť len ďalšou ukážkou bojaschopnosti Ruska, komentuje DPA.

V severozápadnej časti Čierneho mora sa v pondelok začali dvojtýždňové spoločné námorné manévre USA a Ukrajiny s označením Sea Breeze. Moskva tieto cvičenia považuje za bezpečnostné riziko a protestuje voči ich konaniu.

Medzinárodné vojenské cvičenie Sea Breeze sa koná každoročne od roku 1997. Tento rok sa na ňom zúčastňuje približne 5000 vojakov z viac ako 30 krajín a zhruba 40 námorných plavidiel vrátane torpédoborca USS Ross.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym #protivzdušná obrana