Sahara v Kanade. Horúčavy atakujú 50 °C

Panvicu položila na kapotu auta, rozbila vajce a o chvíľu bolo volské oko hotové. Erin Alecková pred kamerou kanadskej televízie CTV News predviedla, aké to je, keď sa ortuť teplomera vyšplhá takmer k päťdesiatim stupňom Celzia.

29.06.2021 23:17 , aktualizované: 30.06.2021 18:31
horúčavy Foto:
Fanúšikov osviežujú vodou po prerušení majstrovstviev USA v atletike v meste Eugene. Severozápad Spojených štátov a západnú Kanadu sužuje vlna horúčav, počas ktorej zaznamenali rekordne vysoké teploty vzduchu.
debata (3)

Západnú časť Severnej Ameriky trápi vlna pekelných horúčav, aké tam ešte nezažili. Rekordné teploty, ktoré sú podľa odborníkov výsledkom klimatických zmien, si už vyžiadali desiatky životov.

,Je šialene horúco," povedala pre CTV News Alecková z Lyttonu, kde tri dni po sebe padali kanadské teplotné rekordy. V nedeľu v tejto obci severovýchodne od Vancouveru namerali 46,1°C, v pondelok 47,9°C a v utorok až 49,5°C. "Hneď ako vyjdete von, je to ako úder do tváre. Zostaňte vnútri, pite veľa vody! Je čas navzájom sa kontrolovať, starať sa jeden o druhého, pretože je to dosť tvrdé,“ dodala a ukázala na vajce.

Vysoké teploty panujú predovšetkým na juhozápade Kanady a severozápade USA.

Kanadská polícia v stredu uviedla, že vo Vancouveri a okolitých mestách zaznamenala od piatka 134 náhlych úmrtí. „Vancouver nikdy nezažil také teplo a desiatky ľudí, bohužiaľ, zomreli,“ citovala agentúra AP policajného hovorcu. Medzi zosnulými je veľa seniorov a ľudí s predchádzajúcimi zdravotnými problémami, ktorí spolu s deťmi patria medzi rizikové skupiny. Zvýšenú úmrtnosť zaznamenali aj úrady na severozápade USA.

V Dubaji je chladnejšie

Kalamita je o to dramatickejšia, že mnohé domy v Britskej Kolumbii nemajú klimatizáciu, pretože letá tam bývajú zvyčajne podstatne miernejšie. Vancouverské úrady dočasne zriadili v oblasti vodné fontány a takzvané chladiace centrá. Horúčavami vyčerpaní ľudia obsadili v miestnych hoteloch všetky klimatizované izby.

Varovanie pred horúčavami platí pre Britskú Kolumbiu, Albertu, ale aj pre oblasti Saskatchewan, Severozápadné teritóriá a Manitobu. „Sme druhá najchladnejšia a najzasneženejšia krajina sveta. Občas zažívame snehové búrky a mráz, ale len zriedka nás trápia horúčavy. V Dubaji je teraz chladnejšie ako tu,“ uviedol kanadský klimatológ David Phillips pre BBC.

Extrémne počasie nad západnými oblasťami Kanady a USA zavinila kupola statického horúceho vzduchu tiahnuca sa od Kalifornie po arktické územia. Tento hrebeň vysokého tlaku pôsobí ako pokrievka hrnca, pod ktorou sa dusí väčšina západnej časti kontinentu. V Portlande, najľudnatejšom meste amerického štátu Oregon, v utorok namerali 46,7 stupňa Celzia, v Seattle v štáte Washington zaznamenali 41,6 stupňa. V oboch prípadoch sú to najvyššie hodnoty, odkedy sa začali viesť záznamy.

Raz za tisíce rokov?

Intenzita terajších horúčav je podľa meteorológov denníka Washington Post taká štatisticky vzácna, že ju bolo možné očakávať v priemere len raz za niekoľko tisíc rokov. „Ale klimatické zmeny vyvolané ľuďmi urobili tento typ výnimočných udalostí pravdepodobnej­šími,“ upozornili.

„Vlny horúčav sú častejšie a intenzívnejšie, pretože koncentrácia skleníkových plynov v atmosfére vedie k rastu teplôt na celom svete,“ konštatovala aj Svetová meteorologická organizácia.

Šéf Bieleho domu Joe Biden vyhlásil, že USA sa potrebujú pripraviť na častejšie extrémy počasia vybudovaním silnejšej infraštruktúry. „Kto by kedy uveril, že zapnete správy a uvidíte, že v Portlande v Oregone je 116 stupňov? 116 stupňov!“ spomenul rekordnú hodnotu v stupňoch Fahrenheita, čo je 46,7 stupňa Celzia. "Ale nebojte sa – globálne otepľovanie neexistuje, pretože je to iba výplod našej predstavivosti,“ adresoval Biden štipľavú poznámku popieračom klimatických zmien.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kanada #vysoké teploty #teplé počasie