Nemecko po dvoch dekádach stiahlo z Afganistanu svojich vojakov

Nemecko dokončilo sťahovanie svojich vojakov z Afganistanu, ktoré sa začalo v máji. V utorok neskoro večer to oznámilo ministerstvo obrany. Spojené štáty majú cieľ ukončiť sťahovanie svojich príslušníkov ozbrojených síl do 11. septembra.

29.06.2021 23:28
debata (22)

„Po takmer 20 rokoch pôsobenia v Afganistane v utorok večer opustili krajinu poslední vojaci Bundeswehru,“ uviedla vo vyhlásení nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. „Sú na ceste domov. Historická kapitola sa uzatvára,“ dodala.

Ministerka poďakovala na Twitteri všetkým 150 000 mužom a ženám, ktorí od roku 2001 v Afganistane slúžili, a napísala, že môžu byť na svoju službu hrdí.

Vzdala poctu aj zabitým a zraneným vojakom, slúžiacim v Afganistane. „Nikdy na vás nezabudneme,“ uviedla.

Podľa armády zahynulo v Afganistane počas služby 59 nemeckých vojakov.

Posledných vojakov letecky odviezli z ich základne v meste Mazár-e Šaríf na severe Afganistanu na dvoch nemeckých vojenských transportéroch A400 M a dvoch amerických transportných lietadlách C17.

Afganistan USA jednotky odsun priebeh Čítajte viac Odsun amerických vojsk z Afganistanu ide podľa plánu, je v polovici

Pred začiatkom sťahovania malo Nemecko ešte 1100 vojakov operujúcich v rámci 9600-člennej výcvikovej a podpornej misie NATO, čo bol druhý najvyšší počet po amerických vojakoch.

Nemecko zintenzívnilo sťahovanie vojakov po tom, čo prezident USA Joe Biden oznámil, že po 20 rokoch prítomnosti v Afganistane sťahuje amerických príslušníkov z krajiny.

Biden chce mať vojakov preč z Afganistanu do 11. septembra, na 20. výročie ničivých teroristických útokov al-Káidy na Spojené štáty.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Nemecko #USA