Rakúsko je stále v šoku zo znásilnenia a vraždy 13-ročného dievčaťa

Rakúska polícia intenzívne vyšetruje prípad znásilnenia a vraždy trinásťročnej dievčiny, ktorý vyvolal v krajine šok a ostré výroky vysokých politikov.

01.07.2021 19:21
debata (38)

Telo dievčaťa sa našlo v sobotu a v pondelok polícia zatkla prvých dvoch podozrivých – mladých žiadateľov o azyl z Afganistanu. V stredu bol zatknutý ďalší Afganec a po štvrtom sa pátra za pomoci európskeho zatykača, uviedla dnes rakúska tlačová agentúra APA.

Vyšetrovatelia uviedli, že dievča šlo dobrovoľne do bytu s dvoma mladíkmi vo veku 16 a 18 rokov. V byte bola podľa polície po požití drog znásilnená a v sobotu ráno bola blízko bytu nájdená udusená. Osemnásťročný zatknutý Afganec, ktorý žije vo Viedni od roku 2015 a podľa polície mal problémy so zákonom už skôr akúkoľvek vinu poprel. Jeho o dva roky mladší známy, ktorý je v Rakúsku až od tohtoročného apríla, odmietol vypovedať.

Dodržiavajte zákony, alebo odíďte

V stredu večer zásahová jednotka zatkla ešte 23-ročného Afganca, ktorého podozrieva, že sa na zabití dievčaťa podieľal. Úrady vydali zatykač aj na 22-ročného Afganca, po ktorom sa teraz pátra.

Ku kauze sa v utorok vyjadril aj kancelár Sebastian Kurz, ktorý ostro odsúdil fakt, že podozriví sú migranti, ktorí v Rakúsku hľadali ochranu. „Považujem za neprípustné, že k nám prichádzajú hľadať ochranu ľudia, ktorí potom v Rakúsku páchajú barbarské a kruté zločiny,“ povedal. Tiež minister vnútra Karl Nehammer zdôraznil, že žiadatelia o azyl musia dodržiavať zákony hostiteľskej krajiny. „Kto to nerobí, musí odísť,“ povedal.

Sebastian Kurz Čítajte viac Vražda dievčaťa vo Viedni spustila debatu o sprísnení azylového procesu
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #vražda