Ministerstvo spravodlivosti USA obnovilo moratórium na federálne popravy

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland vo štvrtok večer ohlásil, že dočasne pozastavuje vykonávanie federálnych popráv na obdobie, pokým jeho rezort preverí príslušné postupy a smernice, ktoré pozmenila vláda exprezidenta Donalda Trumpa.

02.07.2021 06:51
smrť, vražda, mŕtvola Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Ministerstvo spravodlivosti musí zaistiť, aby sa každému vo federálnom systéme trestného súdnictva nielen poskytovali práva, ktorú mu zaručuje ústava a zákony Spojených štátov, ale aj to, aby sa s ním zaobchádzalo spravodlivo a ľudsky,“ zdôraznil Garland. Tento záväzok je podľa jeho slov pri trestoch smrti mimoriadne dôležitý.

Hoci sa tresty smrti vykonávajú vo viacerých štátoch USA, na federálnej úrovni sa v rokoch 2003–2017 síce udeľovali, ale nedochádzalo aj k ich samotnému uskutočneniu.

Administratíva bývalého prezidenta Trumpa po 17 rokoch znovu obnovila popravy na federálnej úrovni a od júla 2020 bolo za šesť mesiacov v USA vykonaných rekordných 13 exekúcií. Toľko federálnych popráv v Spojených štátoch nebolo realizovaných za vlády žiadneho prezidenta za posledných 120 rokov.

Rezort spravodlivosti chce okrem iného preskúmať, či existuje vysoké riziko, že látka pentobarbital, ktorá sa používa v smrtiacich injekciách, spôsobuje bolesti a utrpenie.

Trumpov nástupca v Bielom dome, demokrat Joe Biden, je proti trestu smrti a jeho tím prisľúbil, že podnikne kroky, aby bol počas jeho úradovania zrušený.

V minulosti bol však Biden obhajcom trestu smrti – v roku 1994 pomáhal vytvoriť zákony, na základe ktorých bolo pridaných 60 skutkov na zoznam federálnych zločinov, za ktoré hrozí trest smrti – vrátane únosov, pri ktorých niekto príde o život. Biden neskôr uznal, že tieto zákony neprimerane zasahujú Afroameričanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #popravy