V Česku začali búrať domy určené po tornáde na demoláciu

V českých okresoch Břeclav a Hodonín, ktoré minulý týždeň vo štvrtok zasiahli silné búrky a tornádo, začali v piatok s búraním budov určených na demoláciu, informovala česká spravodajská stanica ČT24.

02.07.2021 12:43
debata

Hasiči začali s demoláciou dvoch budov v obci Lužice, a to budovy bývalého zdravotného strediska a obecného bytového domu, ktorý donedávna obývali piati nájomníci. Na mieste sa nachádza 14 strojov a asi 20 hasičov.

Pôvodne sa predpokladalo, že sa s demoláciou budov začne až budúci týždeň, nakoniec sa však uvoľnilo dostatočné množstvo ľudí a techniky a hasiči boli schopní začať s búraním už v piatok. Odhaduje sa, že demolácia potrvá až niekoľko mesiacov.

ČT24 uvádza, že na demoláciu bolo určených až 170 objektov a predpokladá sa, že ich počet sa ešte zvýši, kedže statici stále vykonávajú obhliadky poškodených objektov. Tornádo pritom poškodilo až 1200 budov.

Postihnuté obce v piatok opäť navštívil aj český premiér Andrej Babiš v sprievode vicepremiéra Jana Hamáčka, ktorí na mieste rokovali s energetickými firmami o prípojkách plynu a elektrickej energie. Podľa ich slov v oblasti ešte stále nemá prúd približne 1000 domácností.

„Dúfajme, že možno už budúci týždeň budú všetky domy napojené na nejaké provizórne vedenie,“ uviedol Babiš.

Premiér poďakoval všetkým zúčastneným za „obrovské nasadenie“ pri pomoci postihnutým regiónom. Spolu s Hamáčkom riešili tiež náhradné priestory pre miestneho lekára, ktorý v dôsledku tornáda došiel o ordináciu.

Hamáček tiež uviedol, že počas noci spojazdnili aj poslednú železničnú trať medzi mestami Břeclav a Hodonín. Po tornáde ostalo totiž nepojazdných 24 železničných tra­tí.

Na pomoc postihnutým obciam sa vyzbierala už jedna miliarda českých korún (39,1 milióna eur). Najväčšia suma je pritom zrejme na účte Diecéznej charity Brno, ktorá vyzbierala 247 miliónov českých korún (10,7 milióna eur).

Podľa ČT24 ľudia z Diecéznej charity Brno, ako aj z ostatných neziskových organizácií v súčasnosti obchádzajú majiteľov poškodených domov a zisťujú, kto potrebuje koľko prostriedkov, aby sa peniaze následne mohli prerozdeliť.

Silné búrky a tornádo zasiahli minulý týždeň vo štvrtok okresy Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji. Zahynulo šesť ľudí a zranenia utrpelo približne 200 ďalších.

debata chyba
Viac na túto tému: #tornádo na Morave