Výbuch v rumunskej rafinérii si vyžiadal jednu obeť a päť zranených

Jeden človek prišiel o život a päť ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu, ku ktorému došlo v piatok v najväčšej rumunskej rafinérii. S odvolaním sa na vyjadrenia miestnych záchranárov o tom informovala agentúra AFP.

02.07.2021 17:20
debata (8)

K výbuchu došlo v rafinérii Petromidia nachádzajúcej sa neďaleko prístavného mesta Konstanca. Príčina explózie nebola bezprostredne známa. Rafinéria patrí kazašskej ropnej spoločnosti KMG a prevádzkuje ju rumunská firma Rompetrol.

VIDEO: Výbuch v najväčšej rumunskej rafinérii ropy.

Video

Zranených, z ktorých jeden je vo vážnom stave, previezli do nemocnice v Konstanci. „K incidentu došlo na plošine rafinérie Petromidia… ktorej prevádzku (následne) z bezpečnostných dôvodov zastavili,“ uviedla KMG vo vyhlásení.

Rafinéria leží len približne 15 kilometrov od čiernomorského letoviska Mamaia.

Po výbuchu sa nad miestom vznášal hustý oblak čierneho dymu. Do boja s plameňmi bolo nasadených asi 50 hasičov. Úrady vyzvali obyvateľov, aby neotvárali okná na svojich domoch a bytoch, hoci vietor zavieval dym prevažne preč od mesta a pláží.

Šéf rumunskej vládnej agentúry na ochranu životného prostredia Octavian Berceanu pre agentúru AP uviedol, že sa preverujú environmentálne dôsledky celej udalosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #rafinéria