Lukašenko zavrel hranicu s Ukrajinou

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko nariadil úplne uzavrieť hranice s Ukrajinou. Oznámil tiež, že úrady úplne odhalili skupinu údajných povstalcov napojených na západné krajiny, ktorí chceli zvrhnúť jeho režim. Informovala o tom bieloruská štátna agentúra Belta.

02.07.2021 21:38
APTOPIX Belarus Flight Diverted Foto: ,
Bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko.
debata (43)

Úplné uzatvorenie hranice zdôvodnil Lukašenko tým, že z Ukrajiny do Bieloruska prúdilo „obrovské množstvo zbraní“. „Preto som rozkázal pohraničnému vojsku, aby úplne uzatvorilo hranicu s Ukrajinou,“ citovala Belt bieloruského autoritárskeho lí­dra.

Uviedol tiež, že dnes boli „rozbité teroristické spiace bunky“ napojené na Nemecko, Ukrajinu, Spojené štáty, Poľsko a Litvu, ktorých cieľom bolo podľa neho „násilne zvrhnúť režim“.

Za údajným pokusom o prevrat podľa Lukašenka stáli ľudia v skupine na sociálnej sieti Telegram, ktorá sa volá Sebaobranné oddiely Bieloruska. Uviedol, že títo ľudia sa pokúsili vykonávať sabotáže strojov v bieloruských drevospracujúcich podnikoch a tiež narušiť činnosť komunikačného centra ruského námorníctva, ktoré je umiestnené na území Bieloruska.

Vladimir Putin / Alexandr Lukašenko / Čítajte viac Putin prisľúbil pomoc Bielorusku postihnutému sankciami EÚ

Lukašenko, ktorý vládne svojej krajine pevnou rukou už 27 rokov, v minulosti viackrát obvinil Západ z pokusov „destabilizovať“ Bielorusko, a tým aj docieliť pád jeho režimu. Jeho oznámenie prichádza potom, čo Bielorusko v pondelok pozastavilo účasť v projekte Európskej únie Východné partnerstvo, ktorý slúži na zbližovanie EÚ so štátmi východnej Európy a Kaukazu.

Minulý týždeň sa v reakcii na incident, keď bieloruské úrady v máji donútili k pristátie v Minsku komerčný let mieriaci do Vilniusu a zatkli opozičného novinára Ramana Prataseviče cestujúceho týmto letom, zhodli ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ na podobe nových protibieloruských sankcií. Na úniovom sankčnom zozname teraz figuruje 166 ľudí a 15 inštitúcií. Bielorusko v reakcii na sankcie odvolalo na konzultácie svojho zástupcu pri EÚ.

Alexander Lukašenko Čítajte viac Lukašenko na zatknutie Prataseviča doplatil rozsiahlymi sankciami
43 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Ukrajina #Alexandr Lukašenko