Zvyšok budovy na Floride po kolapse zrejme zdemolujú

Floridské úrady pracujú na plánoch možnej demolácie zvyšku obytnej budovy, ktorej časť sa minulý týždeň vo štvrtok zrútila.

02.07.2021 21:53
florida, budova Foto:
Záchranné zložky na mieste kolapsu časti bytového domu Champlain Towers South na americkej Floride.
debata

Demoláciu plánujú aj napriek tomu, že v troskách naďalej pokračujú záchranné práce. Scott Nacheman z americkej Federálnej agentúry pre zvládanie krízových situácií (FEMA) informoval, že inžinieri preskúmavajú rôzne metódy demolície a spôsoby, ako pokračovať, aby bolo miesto bezpečné pre tamojšie operácie.

Nacheman vysvetlil, že ak budovu strhnú, záchranná operácia sa sprvu spomalí. Demolácia stavby však podľa neho vytvorí bezpečnejšie pracovné prostredie, ktoré umožní byť na mieste väčšiemu počtu personálu a urýchli tempo prác. Naplánovanie demolácie bude pravdepodobne trvať niekoľko týždňov, povedal.

florida, budova Čítajte viac Pád budovy na Floride má 18 obetí, pátranie prerušili

Hlavná predstaviteľka okresu Miami-Dade Daniella Levine Cava uviedla, že rozhodnutie o demolácii je potrebné urobiť „mimoriadne opatrne a metodicky“, vzhľadom na možný dopad na nahromadené trosky a vplyv na pátranie.

Záchranné práce sa vo štvrtok ráno pozastavili po tom, čo tímy zaznamenali nestabilitu stavby. Pred 17:00 miestneho času začali tímy znova pracovať. V piatok ráno bola podľa agentúry AP na mieste zhruba desiatka pracovníkov, ktorí sa prekopávali cez trosky, či žeriavy, ktoré odstraňovali ťažké objekty.

Kolaps časti bytového domu Champlain Towers South, ktorý sa nachádza v Surfside, severne od Miami, si vyžiadal už najmenej 20 mŕtvych. Nezvestných je stále 128 ľudí. Príčina zrútenia je predmetom vyšetrovania.

Vo štvrtok miesto nešťastia navštívil prezident Joe Biden s manželkou Jill.

Pátranie po možných preživších v troskách...
Záchranná operácia po zrútení sa budovy v...
+9Zrútený obytný dom na Floride blízko Miami.
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida