Tusk sa vracia do poľskej politiky, stal sa lídrom opozičnej Občianskej platformy

Doterajší šéf poľskej Občianskej platformy (Platforma Obywatelska - PO) Borys Budka v sobotu symbolicky odovzdal vedenie tejto donedávna najsilnejšej opozičnej strany bývalému premiérovi a exšéfovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, ktorý sa vracia do poľskej politiky.

03.07.2021 10:42 , aktualizované: 17:33
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk
debata (4)

„Nie je čas na vlastné ambície, keď horí dom, podpaľovaný už roky. Musíme spoločne tento dom opraviť. Nikto to neurobí lepšie ako Donald Tusk, ktorý sa na moje pozvanie a prosbu vracia do poľskej politiky,“ vyhlásil Budka počas rokovania širšieho vedenia strany.

„Chcem ti, milý Donald, odovzdať kormidlo, aby si nás doviedol k víťazstvu,“ dodal podľa televízie TVN 24. „Áno, vrátil som sa. Vrátil som sa na sto percent,“ vyhlásil Tusk.

Dnešným gestám predchádzala podľa televízie rokovania Budku a Tuska s účasťou Rafala Trzaskowského, varšavského starostu, ktorý v minuloročných prezidentských voľbách len tesne prehral so súčasným prezidentom Andrzejom Dudom, spojencom konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (Prawo i Sprawiedliwość – PiS), ktorá pod vedením Jaroslawa Kaczyńského vládne Poľsku už druhé volebné obdobie za sebou.

Tusk návratom na poľskú politickú scénu tak obnoví rivalitu so šéfom PiS. Práve Tusk dokázal Kaczyńského a PiS v minulosti vo voľbách poraziť. Budúce voľby by sa v krajine mali konať v roku 2023.

Súčasný predseda Európskej ľudovej strany (European People's Party – EPP) Tusk Občiansku platformu pred 20 rokmi založil, a ako jej predseda bol v rokoch 2007 až 2014 premiérom Poľska. Tuskov návrat na poľskú politickú scénu podľa členky PO a podpredsedníčky Sejmu Malgorzaty Kidawovej-Blonskej „vyrieši mnoho našich problémov“.

Belgicko Brusel EÚ Rada Európska Funkcia Odovzdanie Čítajte viac Tusk sa lúči a zároveň zostáva

Občianska platforma je podľa prieskumov verejnej mienky momentálne tretia najpopulárnejšia strana v Poľsku. Na druhom mieste je centristické hnutie Poľsko 2050 a najväčšiu podporu verejnosti má vládna strana Právo a spravodlivosť. Vládna pravicová koalícia PiS a dvoch menších partnerov však nedávno stratila v parlamente tesnú väčšinu.

Ďalšie parlamentné voľby sú naplánované na rok 2023, vládna koalícia však podľa politických komentátorov potenciálne môže vypísať predčasné voľby s cieľom vyhnúť sa hlasovaniu o nedôvere.

V prieskume verejnej mienky inštitútu IBRiS zo začiatku týždňa vyjadrilo vládnej koalícii na čele s PiS podporu 34 percent opýtaných, pričom hnutiu Poľsko 2050 17,1 percenta a PO 16,9 percenta opýtaných.

Donald Tusk počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu Európskej rady v rokoch 2014 až 2019 riešil migračnú krízu, ekonomickú krízu v Grécku, ako aj rokovania o brexite.

Kaczyňského posledné päťročné obdobie vo funkcii šéfa PiS

Jaroslawa Kaczyňského v sobotu opäť zvolili za predsedu poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Stalo sa tak na zjazde strany vo Varšave.

Kaczyňski, jeden zo zakladateľov PiS, vo svojom prejave k členom strany po svojom znovuzvolení vyhlásil, že to bude jeho posledné päťročné obdobie vo funkcii šéfa PiS. „Dovoľte mi, aby som vám vyjadril vďačnosť za znovuzvolenie. Skutočne som neočakával, že by som mohol mať v tak zložitých časoch tak málo súperov,“ uviedol Kaczyňski.

Poznamenal, že PiS „čakajú obrovské úlohy a veľké šance – šance pre Poľsko, šance vynahradiť stáročné resty“. Jaroslaw Kaczyňski je šéfom PiS od januára 2003, keď nahradil vo funkcii svojho brata Lecha – ten bol vodcom PiS v rokoch 2001–2003.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Donald Tusk