Vatikán obžaloval 10 ľudí, vrátane kardinála Becciu, v súvislosti s investíciou do nehnuteľnosti v Londýne

Vatikánsky sudca v sobotu obžaloval 10 ľudí, vrátane v minulosti vplyvného kardinála, zo sprenevery, zneužitia funkcie, vydierania a podvodu v súvislosti s investíciou vatikánskeho Štátneho sekretariátu do nehnuteľnosti v Londýne v objeme 350 miliónov eur.

03.07.2021 16:35
Vatikán / Pápež / Pápež František / Foto: ,
debata (1)

Šéf vatikánskeho trestného tribunálu Giuseppe Pignatone stanovil ako dátum pojednávania 27. júl. Informoval o tom Vatikán vo vyhlásení pre tlač.

Obžaloba na 487 stranách bola vznesená po rozsiahlom dvojročnom vyšetrovaní spôsobu, akým Štátny sekretariát spravoval svoje obrovské portfólio aktív, ktoré je z veľkej časti financované z darov od veriacich na charitu.

Vatikánski žalobcovia obviňujú hlavných podozrivých z oklamania Svätej stolice o milióny eur na poplatkoch a z ďalších strát súvisiacich s finančnými investíciami. Obvinení popierajú porušenie zákona.

Medzi obžalovanými sú piati bývalí predstavitelia Vatikánu, vrátane kardinála Angela Becciu a dvoch predstaviteľov Štátneho sekretariátu, a tiež taliansky podnikateľ, ktorý mal na starosti londýnsku investíciu.

Vlani v septembri Angelo Becciu (73) nečakane odstúpil z funkcie prefekta Kongregácie pre kauzy svätých a vzdal sa aj svojich kardinálskych výsad vrátane práva zúčastňovať sa na voľbe nového pápeža. Pápež František, ktorý ho údajne k tomuto kroku dotlačil, jeho abdikáciu prijal.

Pápež ho vlani z funkcie odvolal pravdepodobne pre iný problém, a to darovanie 100-tisíc eur z financií Svätej stolice diecéznej charite, ktorú riadil kardinálov brat. Becciu odmieta, že sa v súvislosti s londýnskou investíciou dopustil previnenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #obvinenie #sprenevera