Ukrajina chce vojačky na prehliadke k 30. výročiu vyhlásenia nezávislosti nechať pochodovať bez zbraní, zato však v podpätkoch

Negatívne reakcie vyvolali plány ukrajinského ministerstva obrany nechať vojačky na augustovej prehliadke k 30. výročiu vyhlásenia nezávislosti pochodovať bez zbraní, zato však na vysokých podpätkoch. Opozičná zákonodarkyňa Iryna Heraščenková to kritizovala ako sexizmus, uviedla stanica BBC na svojom webe. Ministerstvo obrany tvrdí, že lodičky sú súčasťou uniformy.

03.07.2021 17:24
Ukrajina / Armáda / Vojačky / Lodičky / Opätky / Foto: ,
Príslušníčky ukrajinských ozbrojených síl pri nácviku pochodu na vojenskú prehliadku k výročiu vyhlásenia nezávislosti 2. júla 2021
debata (3)

Ukrajina sa chystá 24. augusta vojenskou prehliadkou osláviť 30. výročie nezávislosti krajiny. Ukrajinky v uniformách sa objavili na prehliadkach aj v predchádzajúcich rokoch, ženské útvary – kadetiek a spojárok – prvýkrát prešli centrom Kyjeva na prehliadke pred tromi rokmi. Na sebe mali poľné uniformy a v rukách držali nové útočné pušky.

Plány ministerstva obrany nechať vojačky pochodovať v lodičkách na vysokých podpätkoch, namiesto armádnej obuvi, vyvolali u mnohých ľudí šok. Skupina poslancov sa domáha od ministra obrany Andrija Tarana vysvetlenie a ospravedlnenie. „Príbeh s prehliadkou na podpätkoch je naozaj hanba,“ uviedol komentátor Vitalij Portnikov na facebooku. Niektorí predstavitelia ministerstva podľa neho zrejme zastávajú „stredoveké“ názory.

Poslankyňa Heraščenková, ktorá za predchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka bola prvou podpredsedníčkou parlamentu, uviedla, že si najprv myslela, že vojačky v nohaviciach s maskovacím vzorom a v čiernych lodičkách s podpätkami sú falzifikát. Ide podľa nej o sexizmus, a nie rovnoprávnosť. Chcela by tiež vedieť, prečo ministerstvo považuje lodičky za dôležitejšie ako nepriestrelné vesty prispôsobené ženským postavám.

Veteránka bojov na východe krajiny Marija Berlínska uviedla, že prehliadka by mala ukázať bojaschopnosť, ale v tomto prípade má zrejme vzrušiť vysoko postavených dôstojníkov na tribúnach. Podpredsedníčka snemovne Olena Kondratjuková chce od ministra obrany vysvetlenie, ako pochod na prehliadke v lodičkách priblíži ukrajinskú armádu štandardom Severoatlantickej aliancie.

Pripomenula tiež, že viac ako 13 500 Ukrajiniek bojovalo v konflikte, ktorý zvádza Kyjev so separatistami v Donbase na východe Ukrajiny. V ukrajinskej armáde teraz slúži viac ako 31-tisíc žien, vrátane viac ako 4 100 dôstojníčok, dodala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #podpätky #Ukrajina