Abba dosiahla rekord. Jej album sa ako prvý v britskom rebríčku udržal tisíc týždňov

Výberový album švédskej popovej skupiny Abba s názvom "ABBA Gold: Greatest Hits" sa stal prvou nahrávkou, ktorá strávila tisíc týždňov v britskom UK Albums Chart, rebríčku najpredávanejších hudobných albumov na území Spojeného kráľovstva. Informovala o tom v sobotu stanica BBC.

03.07.2021 19:50
ABBA /Abba / Foto: ,
Na archívnej snímke z 6. apríla 1974 švédska popová skupina ABBA oslavuje víťazstvo v Eurovízii v britskom Brightone. zľava Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstadová, Agnetha Faltskogová a Bjorn Ulvaeus.
debata

Predmetná kompilácia vydaná v septembri 1992 je po výberovom albume „Greatest Hits“ od britskej rockovej skupiny Queen druhým najpredávanejším albumom v Spojenom kráľovstve. Predalo sa ho dosiaľ 5,6 milióna kusov.

„ABBA Gold: Greatest Hits“ obsahujúci skladby ako „Dancing Queen“, „Mamma Mia“ a „Waterloo“ je v prvej stovke danej hitparády už 19 rokov a 12 týždňov. Album strávil na najvyššej priečke UK Albums Chart osem týždňov.

Ide o komerčne najúspešenjší album tejto skupiny, ktorý v predaji predbehol aj jej štúdiové albumy ako Arrival (1975) či Voulez-Vous (1979), ktoré oba dosiahli prvé miesto v britských rebríčkoch.

„ABBA Gold: Greatest Hits“ je kritikmi považovaný za „vynikajúco vyvážený album“ a jeden z najlepšie zostavených výberov „najväčších hitov“. Vydanie albumu viedlo k opätovnému nárastu záujmu o skupinu Abba, ako aj k realizácii divadelného muzikálu a dvoch filmov s využitím hudby skupiny.

Tento míľnik by v dohľadnom čase mohli dosiahnuť ďalšie dva albumy – „Legend“ (1984) od Boba Marleyho (984 týždňov v UK Albums Chart) a „Greatest Hits“ (1981) od skupiny Queen (952 týždňov).

debata chyba
Viac na túto tému: #ABBA