Päťsto supermarketov reťazca Coop vo Švédsku museli zavrieť kvôli rozsiahlemu kyberútoku

Asi 500 obchodov reťazca Coop muselo vo Švédsku zavrieť kvôli veľkému kybernetickému útoku, ktorý postihol podniky a organizácie po celom svete. Švédsky Coop uviedol, že v piatok uzavrel viac ako polovicu zo svojich 800 obchodov po tom, čo prestali fungovať pokladnice. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

03.07.2021 21:28
hacker Foto:
Ilustračná foto
debata (3)

Supermarket sám terčom hackerov nebol, ale je jednou z rastúceho počtu organizácií, ktoré nepriamo zasiahol útok zameraný na veľkého softvérového dodávateľa, ktorého služby obchod využíva.

Odborníci uvádzajú, že tento ohromný útok, ktorý bol zameraný predovšetkým na Spojené štáty, postihol asi 200 podnikov. Firma Huntress Labs špecializujúca sa na kybernetickú bezpečnosť uviedla, že útok vo forme vydieračského softvéru, tzv. ransomwaru, cielil na floridskú IT firmu Kaseya, než sa začal šíriť korporátnou sieťou, ktorá jej softvér využíva. Firma verí, že za útok bol zodpovedný ruskojazyčný „gang“ REvil.

Spoločnosť Kaseya v piatok na svojom webe uviedla, že vyšetruje možný útok na nástroj s názvom VSA, ktorý využívajú IT odborníci k správe serverov, desktopov, sieťových zariadení a tlačiarní. Napísala, že v reakcii na to vypla časť svojej infraštruktúry a naliehala na zákazníkov, ktorí VSA používajú, aby okamžite vypli svoje servery. Kaseya má 40-tisíc zákazníkov, ale nie všetci využívajú VSA.

Podľa Jakea Williamsa, ktorý sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou, nie je náhodou, že sa útok stal pred predĺženým víkendom, keď Spojené štáty oslavujú 4. júla Deň nezávislosti. V tú dobu má totiž veľa IT odborníkov voľno.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #supermarket #kyberútok #Coop