Bilancia obetí havárie vojenského lietadla na juhu Filipín stúpla na 47 mŕtvych

Po nedeľňajšej havárii vojenského lietadla na juhu Filipín už je známy stav všetkých 96 pasažierov, povedal agentúre Reuters armádny veliteľ Cirilito Sobejana. Mŕtvych je podľa neho 47, zatiaľ čo 49 príslušníkov ozbrojených síl utrpelo zranenia.

04.07.2021 08:07 , aktualizované: 05.07.2021 06:25
Filipíny / Lietadlo / C-130 / Foto:
Vrak vojenského lietadla typu C-130, ktoré sa zrútilo pri nevydarenom pokuse o pristátie na filipínskom ostrove Jolo v regióne Sulu v nedeľu 4. júla 2021
debata (4)

Po nedeľňajšej havárii vojenského lietadla na juhu Filipín už je známy stav všetkých 96 pasažierov, povedal agentúre Reuters armádny veliteľ Cirilito Sobejana. Mŕtvych je podľa neho 47, zatiaľ čo 49 príslušníkov ozbrojených síl utrpelo zranenia.

Filipínska vláda zároveň hlásila úmrtie troch civilných osôb, ktorí zomreli na zemi pri páde transportného lietadla, zatiaľ čo ďalšie štyri civilné osoby boli zranené.

Generál Sobejana v nedeľu uviedol, že lietadlo prepravujúce vojenskú jednotku minulo pristávaciu dráhu na ostrove Jolo. Pokúsilo sa znovu nabrať výšku, ale už sa mu to nepodarilo, a následne spadlo. Po dopade na zem došlo k výbuchu a stroj zachvátili plamene.

Štvormotorové turbovrtuľové transportné lietadlo Lockheed C-130 Hercules americkej výroby prepravoval vojakov z ostrova Mindanao. Havarovaný stroj bol podľa agentúry AP jedným z dvoch lietadiel C-130 pôvodne slúžiacich v americkom vojenskom letectve, ktoré Spojené štáty tento rok poskytli Filipínam v rámci vojenskej pomoci.

Mnohí z vojakov na palube havarovaného lietadla nedávno absolvovali základný vojenský výcvik a boli nasadení do nepokojného regiónu na juhu krajiny v súvislosti s bojom proti terorizmu. Daný región je domovom mnohých moslimov v tejto prevažne rímskokatolíckej krajine a je svedkom separatistických nepokojov.

Havária predstavuje najhoršie letecké nešťastie na Filipínach za uplynulých takmer 30 rokov. Filipínske ozbrojené sily zaznamenali v júni haváriu vrtuľníka Black Hawk, pri ktorej prišlo o život šesť ľudí.

V roku 1993 pri zrútení filipínskeho lietadla C-130 Hercules zomrelo 30 ľudí, v roku 2008 pri ďalšej havárii civilnej verzie tohto stroja zahynulo 11 osôb. Najtragickejším leteckým nešťastím na Filipínach bola nehoda Boeingu-737 tamojšej spoločnosti PAL Express v roku 2000, ktorá si vyžiadala 131 mŕtvych.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #pád lietadla