Počet obetí pádu bytovky na Floride stúpol na 24. Pátranie po 121 nezvestných pozastavili

Počet obetí pádu časti bytového bloku v meste Surfside v americkom štáte Florida sa v noci na nedeľu zvýšil na 24. Pátranie po 121 nezvestných osobách však v sobotu pozastavili z dôvodu prichádzajúcej tropickej búrky Elsa, informovala agentúra Reuters.

04.07.2021 17:55
Florida / Budova / Surfside / Foto: ,
Smutná tvár vytvorená z piesku a nápis Surfside na pláži neďaleko miesta, kde sa v júni zrútila časť bytového bloku Champlain Towers South v meste Surfside v americkom štáte Florida
debata

Miestne úrady sa snažia budovu zbúrať ešte predtým, ako do oblasti dorazí búrka, ktorej príchod predpovedajú na pondelok. K zbúraniu budovy by sa tak mohlo pristupiť už v nedeľu alebo pondelok.

„Nemáme určený presný čas demolácie… Postupujeme tak rýchlo, ako sa len dá. Stále dúfame, že demoláciu stihneme pred príchodom búrky,“ uviedla starostka okresu Miami-Dade Daniella Levinová Cavová.

V sobotu sa záchranárom podarilo z trosiek budovy vytiahnuť dve ďalšie telá, počet obetí tak stúpol na 24. Záchranná akcia prebieha už desiaty deň a nezvestných je 121 osôb. Z trosiek budovy sa záchranárom nepodarilo vytiahnuť ešte nikoho živého.

Príčiny pádu budovy v bytovom komplexe Champlain Towers South z 24. júna sú predmetom vyšetrovania. Správa statikov z októbra 2018, ktorú v piatok zverejnili tamojšie úrady, však hovorí o závažných poškodeniach na statike budovy pod bazénom a o „zníženej kvalite betónu“ v podzemnej garáži 12-poschodovej obytnej budovy nachádzajúcej sa v blízkosti mora.

florida, budova Čítajte viac Zvyšok budovy na Floride po kolapse zrejme zdemolujú
debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #bytovka