Maduro znovu obvinil Spojené štáty a CIA, že ho chcú zavraždiť

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v sobotu znova obvinil americkú vládu a spravodajskú službu CIA, že pokračujú v plánoch predchádzajúcej administratívy USA zavraždiť ho.

04.07.2021 21:30
Nicolás Maduro Foto: ,
Venezuelský prezident Nicolás Maduro
debata (34)

Informoval o tom dnes denník El País. Podobné nepodložené výroky adresoval do Washingtonu Maduro už niekoľkokrát, teraz tak ale urobil v čase, keď Spojené štáty s novým prezidentom Joeom Bidenom navrhujú zrušenie protivenezuelských sankcií, ak bude Madurova vláda rokovať s opozíciou a zaistí v krajine slobodné voľby.

„Dokázal som vám, že prezident Donald Trump vydal príkaz ma zabiť. Otvorene sa o to pokúsili 4. augusta 2018,“ povedal Maduro s odkazom na incident s dvoma dronmi, ktoré explodovali vo vzduchu počas vojenskej prehliadky v Caracase počas Madurovho prejavu.

Udalosť, pri ktorej nikto nebol vážne zranený, nebola doteraz úplne objasnená. Venezuelská vláda ju ale vtedy využila na zintenzívnenie represií voči opozícii. Maduro ešte v sobotu vyhlásil, že Biden najskôr podporuje „Trumpove snahy vyvolať vo Venezuele občiansku vojnu a zabiť jeho a ďalších predstaviteľov režimu.“

Venezuelský prezident v sobotu tiež povedal, že jeho „dôveryhodné zdroje“ v Kolumbii mu potvrdili, že CIA chystá plán zabiť jeho i ďalších politických a vojenských činiteľov jeho režimu. Kolumbijskú vládu Maduro v minulosti tiež opakovane obvinil z prípravy plánov na jeho zvrhnutie či zavraždenie.

Kolumbia a USA sú najhlasnejšími kritikmi Madurovej socialistickej vlády, ktorá už niekoľko rokov tvrdo potláča opozíciu, neumožňuje demokratické voľby a je obviňovaná aj z porušovania ľudských práv. V roku 2019 spolu s piatimi desiatkami krajín preto podporili ako dočasného prezidenta Venezuely vtedajšieho nového šéfa parlamentu a opozičného lídra Juana Guaidóa.

Madurovo sobotňajšie tvrdenie dementoval ten istý deň na twitteri Bidenov poradca Juan González. „Nie je to pravda. Náš veľký plán je podporiť rokovania, ktoré vyústia do slobodných volieb,“ napísal González.

Denník El País dnes napísal, že teraz si zástupcovia venezuelskej vlády a opozície vymieňajú informácie pre stanovenie podmienok rokovania, v ktorých by malo byť ako v minulosti prostredníkom Nórsko.

Vláda však pokračuje v prenasledovaní opozície. V piatok napríklad polícia zatkla lídra mimovládnej organizácie Fundaredes Javiera Tarazona a dvoch ďalších aktivistov kvôli tomu, že žiadali vyšetrenie väzieb vládnych činiteľov na kolumbijské gerily operujúce vo venezuelskom pohraničí.

„Hovoriť o prítomnosti geríl, unášanie vojakov a porušovanie ľudských práv nie je zločin, na rozdiel od podpory a financovania (geríl), ako to robí režim,“ napísal v sobotu na twitteri Guaidó, ktorý vyzval na prepustenie týchto troch aktivistov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Venezuela #Nicolas Maduro