Egypt prepustí loď, ktorá blokovala Suezský prieplav

Egyptské úrady prepustia 7. júla kontajnerovú loď Ever Given, ktorá v marci takmer týždeň blokovala Suezský prieplav, čo ochromilo svetový obchod. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie Úradu Suezského prieplavu.

04.07.2021 22:08
Ever Given Foto: ,
Kontajnerová loď Ever Given
debata (1)

Úrad Suezského prieplavu uviedol, že v stredu sa bude konať slávnostný ceremoniál pri príležitosti podpisu dohody o finančnej náhrade za spôsobené škody s vlastníkmi plavidla – a pri príležitosti „odchodu lode“.

Ever Given vlastní japonská lodná spoločnosť Shoei Kisen Kaisha, loď sa plavila pod vlajkou Panamy. Úrad Suezského prieplavu nezverejnil podrobnosti o dohode. Spočiatku požadoval odškodné vo výške 916 miliónov dolárov, neskôr sumu znížil na 550 miliónov dolárov. Ide o kompenzácie za záchrannú operáciu, náklady spojené so zastavením dopravy a stratu poplatkov za tranzit za obdobie, počas ktorého loď prieplav blokovala.

Loď dlhá 400 metrov narazila 23. marca v Suezskom prieplave na plytčinu a až do 29. marca jednu z najrušnejších námorných trás na svete blokovalo. Kontajnerovú loď zadržiavali egyptské úrady na základe súdnych príkazov až dovtedy, kým jej majitelia nevyplatia odškodné.

Suezský prieplav s dĺžkou 193 kilometrov spája Stredozemné a Červené more, pričom predstavuje najkratšiu lodnú trasu medzi Európou a Áziou. Táto rušná dopravná tepna patrí popri cestovnom ruchu medzi kľúčové zdroje príjmov pre egyptskú ekonomiku.

ever given Čítajte viac Egypt zadržal loď, ktorá blokovala Suezský prieplav. Požaduje vysoké odškodné
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Ever Given #Suezký prieplav