Pápež má po operácii, cíti sa dobre. Zákrok sa skomplikoval

Pápež František sa v pondelok po úspešnej operácii hrubého čreva cíti dobre, v nemocnici sa však bude zotavovať ďalších zhruba sedem dní, uviedol Vatikán. Informuje o tom agentúra AFP.

05.07.2021 14:43
Vatikán, pápež František, operácia Foto:
Žena vchádza do kostola v Ríme, pred vchodom je obrázok pápeža. Pápež František bol pre plánovanú operáciu hospitalizovaný.
debata (3)

Osemdesiatšty­riročného pápeža hospitalizovali v Gemelliho nemocnici v Ríme v nedeľu. Zákrok bol plánovaný z dôvodu zúženia hrubého čreva – symptomatickej divertikulárnej stenózy – a František ho podstúpil v celkovej anestéze.

Nedeľná naplánovaná operácia, pri ktorej lekári odobrali pápežovi Františkovi časť hrubého čreva, však sprevádzali podľa miestnych médií komplikácie. Operácia trvala približne tri hodiny. Vatikán v pondelok oznámil, že pápež už je pri vedomí a dýcha bez pomoci prístrojov. Informovala o tom agentúra ANSA. Vatikánsky hovorca Matteo Bruni v pondelok povedal, že pápežov zdravotný stav je dobrý, pápež je pri vedomí a sám dýcha. Na rímskej klinike Gemelli zostane podľa neho sedem dní, ak sa nevyskytnú komplikácie. Pôvodne médiá písali, že pápeža prepustia z nemocnice po piatich dňoch.

Denník Il Messaggero napísal, že operáciu sprevádzali komplikácie, ktoré bližšie nešpecifikoval. Denník ale uviedol, že lekári chceli pôvodne zákrok vykonať laparoskopicky, po začatí operácie sa ale rozhodli pre chirurgický rez. Práve preto zrejme pápež zostane v nemocnici dlhšie, po laparoskopických zákrokoch sa zvyčajne prepúšťa do domácej starostlivosti skôr.

O plánovanej operácii informoval Bruni v nedeľu niekoľko hodín predtým, než pápež František oficiálne potvrdil, že v septembri navštívi Slovensko a Maďarsko.

Taliansky premiér Mario Draghi v pondelok adresoval Františkovi „láskavé prianie skorého uzdravenia“, píše AFP. Pápežovi poprial „rýchle zotavenie“ aj šejk Ahmad at-Tajjib, veľký imám káhirskej mešity al-Azhar a jeden z vysokopostavených svetových predstaviteľov islamu,

Pápež František je hospitalizovaný na desiatom poschodí Gemelliho nemnocnice, kde ležiaval i jeho predchodca Ján Pavol II., ktorý sa podrobil dovedna siedmim operáciám.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František