Začal sa proces s bývalým vicekancelárom a exšéfom FPÖ Strachem, čelí obvineniam z korupcie

Na krajinskom súde vo Viedni sa v utorok začal proces s bývalým rakúskym vicekancelárom a dlhoročným niekdajším šéfom krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (Freiheitliche Partei Österreichs, - FPÖ) Heinzom-Christianom Strachem, ktorý čelí obvineniam z korupcie. Informovala o tom agentúra APA.

06.07.2021 12:19
Heinz-Christian Strache Foto: ,
Bývalý rakúsky vicekancelár a exšéf krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska Heinz-Christian Strache na snímke z októbra 2019
debata (5)

Strache je obvinený, že prijal úplatok za údajnú „kúpu“ zákona, ktorý mal zabezpečiť výhody pre súkromnú kliniku vo viedenskom obvode Währing. Z podplácania je v tomto prípade obžalovaný prevádzkovateľ tejto kliniky Walter Grubmüller, ktorý je Stracheho dlhoročným priateľom.

Špecializovaná prokuratúra pre hospodársku trestnú činnosť a korupciu (WKStA) ako jasný dôkaz snahy o tzv. kúpu legislatívy v prospech súkromnej klinky uvádza finančný dar vo výške 10-tisíc eur, ktorý Grubmüller zaslal na účet FPÖ.

Prokurátorka Silvia Thallerová na začiatok procesu označila obvinenia pripisované Strachemu za „závažný trestný čin“. Zo zaistených četových konverzácií, výpovedí svedkov a ďalších záverov vyšetrovania je možné „jasne odvodiť“, že príspevok pre FPÖ nijako nesúvisel s „nezištnými úmyslami“, ale so záležitosťami Stracheho počas výkonu funkcie.

Správanie niekdajšieho šéfa FPÖ bolo podľa slov Thallerovej „trestnoprávne odsúdeniahodné“. Išlo mu o „finančné výhody pre seba, jeho manželku a stranu“, dodala s tým, že „prekročil hranice určené trestným právom“.

Pri vypočúvaní sa Strache odmietol vyjadriť k svojmu majetku, výške čistého príjmu i k prípadným dlhom. Počas toho, ako prokurátorka čítala obžalobu, si bývalý politik robil poznámky do zápisníka.

Sebastian Kurz Čítajte viac Rakúskeho kancelára Kurza vyšetruje prokuratúra v súvislosti s kauzou Ibiza

Expredseda FPÖ údajne ešte za čias koaličnej vlády svojej strany s Rakúskou ľudovou stranou (Österreichische Volkspartei – ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza loboval za to, aby spomenutá viedenská klinika bola zaradená do finančného fondu súkromných zdravotníckych zariadení, čo by jej umožnilo priame hradenie poplatkov za úkony zo sociálneho poistenia. Neskôr, keď boli prostriedky tohto fondu navýšené, sa tak skutočne aj stalo. Strache i Grubmüller obvinenia rozhodne odmietajú.

Dĺžka pojednávania je stanovená na štyri dni – v prípade uznania viny hrozia obžalovaným tresty odňatia slobody v rozmedzí šiestich mesiacov až piatich rokov. V stredu a vo štvrtok má sudkyňa Claudia Moravecová-Loidoltová vypočuť ďalších svedkov. To, či verdikt skutočne padne v piatok, záleží od prípadných ďalších dôkazov.

Strache odstúpil zo svojej funkcie lídra FPÖ, rovnako ako aj z postu vicekancelára v súvislosti s kauzou Ibiza v máji 2019. Tá spustila rozsiahle vyšetrovanie, ktoré odhalilo mnohé ďalšie prípady porušenia zákona.

Aktuálny proces je prvým, ktorý sa začal v nadväznosti na zistenia vyplývajúce z kompromitujúcich tajných nahrávok, v ktorých Strache diskutuje o možných nelegálnych daroch pre FPÖ a údajnej príbuznej istého ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak jeho strane pomôže k úspechu vo voľbách.

Rakúsko / Heinz-Christian Strache / Čítajte viac Keď politici vidia blondínu, mozog sa im presunie inde, hovorí analytik o nahrávke Stracheho
5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Heinz-Christian Strache