Izrael má novú hlavu štátu. Herzog chce byť prezidentom pre každého

Nový izraelský prezident Jicchak Herzog zložil v stredu popoludní prísahu na mimoriadnom zasadnutí parlamentu (Knesetu) a stal sa 11. prezidentom krajiny. Informoval o tom izraelský denník Haarec.

07.07.2021 17:26
Jicchak Herzog Foto:
Nový izraelský prezident Jicchak Herzog skladá prísahu na mimoriadnom zasadnutí Knesetu, 7. júla 2021
debata (2)

Herzog v prejave pred zákonodarcami prisľúbil, že bude prezidentom pre každého. Dodal, že „občania Izraela dali jasne najavo svoje hlavné očakávanie – odo mňa, od nás všetkých, a to zmeniť tón, zmierniť vášne, upokojiť situáciu“.

„V normálnych časoch je to misia, ktorá znie takmer prostoducho,“ povedal Herzog. „Ale žiaľ, tieto dni nie sú normálne,“ doplnil s ľútosťou nad tým, že krajina je polarizovaná. „Bezdôvodná nenávisť, rozdrobenosť a polarizácia si berú svoju daň – dnes a každý deň. Najväčšou daňou zo všetkých je nahlodanie našej národnej odolnosti,“ dodal.

Na zasadnutí Knesetu mal prejav aj odchádzajúci prezident Reuven Rivlin. Vyjadril v ňom podporu pre spolunažívanie Židov a Arabov. „Som presvedčený, že uspejeme a budeme žiť spolu Židia a Arabi, že dokážeme nájsť spôsob, ako spolu žiť medzi morom až po rieku Jordán a v celom regióne. Musíme posilniť svoju dôveru v poriadok, aby sme umožnili našim deťom mať budúcnosť,“ povedal Rivlin.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Jicchak Herzog