Pápeža Františka operovali. Trpel "závažným" zúžením hrubého čreva

Stav pápeža Františka, ktorý v nedeľu absolvoval operáciu hrubého čreva, je naďalej "uspokojivý", oznámil v stredu Vatikán. Záverečné vyšetrenia zasiahnutého tkaniva podľa neho ukázali, že pápež trpel "závažným" zúžením hrubého čreva.

07.07.2021 18:08 , aktualizované: 19:16
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (3)

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni uviedol, že 84-ročný pápež po tom, ako mu v nedeľu odstránili ľavú časť čreva, prijíma pravidelne potravu, zatiaľ čo infúzna liečba bola pozastavená. Napadnuté tkanivo obsahovalo podľa testov „závažnú divertikulárnu stenózu so znakmi sklerozujúcej divertikulitídy“.

Ide o patologický stav, ktorý vzniká, ak dôjde k zápalu či infekcii divertikulov, čiže vydutín sliznice hrubého čreva.

Pápež sa podľa slov hovorcu poďakoval za mnohé priania na uzdravenie, ktoré mu ľudia zaslali. Okrem iných mu skoré zotavenie zaželal americký prezident Joe Biden. „Pápež František je dojatý mnohými správami a náklonnosťou, ktorej sa mu dostalo v posledných dňoch. Vyjadril tiež vďačnosť z blízkosti a modlitieb (ľudí),“ dodal Bruni.

V pondelok hovorca Bruni oznámil, že ak nenastanú komplikácie, pápež by mal zostať v Gemelliho nemocnici v Ríme sedem dní.

Zdravotný stav najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi je relatívne dobrý, hoci v mladosti mu pre infekciu odstránili hornú časť pľúc. Okrem toho trpí i ischiasom (zápalom sedacieho nervu), ktorý mu spôsobuje problémy pri chôdzi a státí.

Pápež neustúpil

Pápež František sa 12. septembra v Budapešti zúčastní na záverečnej omši 52. medzinárodného eucharistického kongresu, avšak s maďarským prezidentom Jánosom Áderom a s predsedom vlády Viktorom Orbánom sa nestretne, napísal v utorok spravodajský server b1.hvgblog.hu, ktorý sa odvolal na nedeľňajšie vyhlásenie pápeža.

Maďarská katolícka biskupská konferencia (MKPK) 9. júna vyhlásila, že pápež sa v maďarskom hlavnom meste stretne Áderom, s Orbánom i s ďalšími vysokými štátnymi predstaviteľmi.

Podľa b1.hvgblog.hu však z pápežovho vyhlásenia minulú nedeľu vyplýva iba to, že pápež nezostane v Budapešti ani jeden celý deň, že po omši pokračuje v ceste do Bratislavy a že na Slovensku strávi tri dni.

Pápež František Čítajte viac Po takmer 20 rokoch navštívi pápež Slovensko

Snahy maďarskej vlády i cirkevných lídrov dosiahnuť, aby pápež František strávil viac času v Maďarsku a venoval sa viac maďarským veriacim, tak boli márne, konštatoval server a dodal, že Orbánova vládna strana Fidesz, ktorá seba prezentuje ako kresťanský či kresťanskodemo­kratický subjekt, sa už dávno snaží nahovoriť pápeža na návštevu Maďarska. Hlava rímskokatolíckej cirkvi totiž túto krajinu nenavštívila už 25 rokov.

Viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na americký katolícky denník National Catholic Register začiatkom júna napísali, že pápež František neplánuje štátnu návštevu, a teda ani rokovania so žiadnymi politikmi.

Podľa aktuálneho programu hlavy katolíckej cirkvi bude František 12. septembra o 11.00 h celebrovať záverečnú slávnostnú omšu na Námestí hrdinov. V Budapešti strávi iba niekoľko hodín a potom odcestuje na Slovensko, kde strávi tri a pol dňa, napísal vtedy National Catholic Register, podľa ktorého Vatikán sa vedome bráni tomu, aby sa pápež pri takejto významnej cirkevnej udalosti stretol s politickými lídrami – nestretne sa teda ani s Orbánom, ani s Áderom.

Pápež František sa s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom nechce stretnúť preto, lebo je nespokojný s tým, ako sa premiér i maďarskí katolícki biskupi stavajú k utečencom, uviedli minulý mesiac viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na články troch poľských médií.

Pápež František Čítajte viac Pápež František sa odmieta stretnúť s Orbánom. Dôvodom sú postoje maďarského premiéra k utečencom
3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František