Pokuta za dúhovú knihu. Maďarsko môže prísť o viac

Maďarsko pokutovalo distribútora detskej knihy o „dúhových rodinách“. Stalo sa tak deň predtým, ako v stredu nadobudol platnosť zákon, ktorý zakazuje zmienky o inej sexuálnej orientácii ako heterosexuálnej a o zmene pohlavia v školských vzdelávacích programoch, ale aj vo filmoch a v reklamách cielených na osoby mladšie ako 18 rokov.

08.07.2021 07:00
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán
debata (85)

Kontroverzný zákon v stredu na pôde Európskeho parlamentu mnohí poslanci označili za homofóbny a navrhli, aby sa Maďarsku pre porušovanie hodnôt EÚ znížili príspevky z úniových fondov. Budapešť žiada o granty z fondu na obnovu EÚ vo výške 7,2 miliardy eur. Podľa portálu Politico však Európska komisia žiadosť stále neschválila, lebo je nespokojná s protikorupčným úsilím v maďarskom pláne výdavkov.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu v Štrasburgu vyzvala vládu Viktora Orbána na zrušenie sporných pasáží zákona. Ak sa tak nestane, Budapešť podľa nej ponesie právne následky.

Predajcovi rozprávkovej knihy Aká rodina!, kde vystupuje chlapec s dvoma matkami, vyrubil regionálny vládny úrad pokutu štvrť milióna forintov (700 eur) za údajnú nekalé obchodné praktiky. Vydavateľ mal na obálke rodičov varovať, že príbeh zobrazuje „rodinu, ktorá je odlišná od normálnej“, povedal pre HírTV šéf úradu Richárd Tarnai.

Nadácia pre dúhové rodiny na sociálnej sieti konštatovala, že maďarský preklad americkej knihy pomohol zhruba tisícke „dúhových rodín“ v Maďarsku. „Dúhové rodiny sú úplne normálne bežné rodiny. Kniha ukazuje jednoduché bežné udalosti, sexualita rodičov nie je jej témou,“ upozornila nadácia.

Šéfka Európskej komisie varovala Maďarsko, že musí zrušiť legislatívu, ktorá zakazuje na školách osvetu v otázkach homosexuality, lebo v opačnom prípade bude čeliť plnej sile práva EÚ. Hoci hrozbu nekonkretizovala, viacerí europoslanci v diskusii spomenuli, že sankcie by po rozhodnutí Európskeho súdneho dvora mohli zahŕňať aj zmrazenie finančných prostriedkov EÚ pre Budapešť.

Na júnovom summite EÚ väčšina lídrov ostro kritizovala sporný maďarský zákon. Holandský predseda vlády Mark Rutte dokonca vyzval Budapešť, aby rešpektovala úniové hodnoty tolerancie alebo opustila blok 27 krajín.

„Homosexualita je dávaná na roveň s pornografiou. Táto legislatíva využíva ochranu detí … na vážnu diskrimináciu ľudí z dôvodu ich sexuálnej orientácie. Je to hanba,“ citovala agentúra Reuters z vystúpenia von der Leyenovej v Európskom parlamente. „Európa nikdy nedovolí, aby boli časti našej spoločnosti stigmatizované, a to či už z dôvodu toho, koho milujú, alebo veku, národnosti, politického presvedčenia či vierovyznania,“ dodala.

Inštitúcie EÚ už pred troma rokmi spustili konanie s Maďarskom pre porušovanie európskych hodnôt. Europoslanci, komisia i niektoré členské štáty EÚ dávajú dlhodobo najavo obavy, že Orbánova vláda v Maďarsku obmedzuje nezávislosť justície, médií, ako aj akademické slobody. Budapešť námietky odmieta. Označuje ich za odvetu liberálov za svoju protimigračnú politiku. Pripravený návrh uznesenia, o ktorom bude Európsky parlament hlasovať dnes, vyzýva na ráznejší postup v právnom konaní proti Budapešti. Procedúra, ktorá sa teoreticky môže skončiť až odobraním hlasovacích práv v Rade EÚ, sa totiž za roky od svojho spustenia stále nepohla z miesta.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #LGBTI+