Českom sa opäť prehnali silné búrky, spadnutý strom zabil dvoch ľudí

Časť Českej republiky zasiahli vo štvrtok večer silné búrky s výdatnými zrážkami. Neďaleko obce Čížová v juhočeskom okrese Písek vyvrátil silný vietor strom, ktorý spadol na prechádzajúce auto a zabil dvoch ľudí. S odvolaním sa na políciu o tom informoval spravodajský server Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

09.07.2021 07:27 , aktualizované: 09:31
debata

„Vo vozidle zomreli dve osoby, išlo o muža a ženu. Dve maloleté deti boli so zranením prevezené do nemocnice,“ povedala pre denník Právo policajná hovorkyňa Štěpánka Schwarzová. Podľa polície mŕtve osoby neboli rodičmi týchto detí.

Na juhozápade krajiny zablokovali železničnú dopravu popadané stromy.

Silná búrka s lejakom sa prehnala aj cez Plzenský kraj. Za hodinu napršalo vyše 20 milimetrov vody. Hasiči zasahovali pri desiatkach prípadov, najčastejšie čerpali vodu a odstraňovali vyvrátené alebo popadané stromy.

Hasiči v Královohradeckom kraji museli večer kvôli silným búrkam evakuovať dva detské tábory.

Hrozia záplavy

Búrky a intenzívny dážď zdvihli v Česku aj hladiny niekoľkých riek. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval, že najvážnejšia situácia je na východe Plzenského kraja v povodí riek Úslava a Klabava. V piatok skoro ráno tam platil tretí stupeň povodňovej aktivity. Rýchlo stúpala aj hladina rieky Novohradka v okrese Chrudim v Pardubickom kraji. Meteorológovia tam hlásili tretí povodňový stupeň.

Silné búrky spôsobili aj prerušenie dodávok elektrickej energie. Bez elektriny je podľa portálu iDNES.cz asi 25 000 odberateľov spoločnosti ČEZ. Najhoršia situácia je na východe Čiech, kde je bez prúdu okolo 18 000 domácností. Spoločnosť EG.D eviduje zhruba 8 000 odberateľov bez elektriny.

ČHMÚ očakáva v piatok popoludní ďalšie búrky na východe krajiny. Výstraha pred nimi platí od 14.00 h do polnoci pre celý Juhomoravský, Olomoucký, Zlínsky a Moravsko-sliezsky kraj. „Ojedinele sa vyskytnú silné búrky s prívalovými zrážkami okolo 40 mm, krúpami a nárazmi vetra okolo 70 km/h,“ uviedol ČHMÚ.

Pred dvomi týždňami zasiahlo juhovýchod krajiny tornádo, pričom zahynulo šesť ľudí a stovky utrpeli zranenia. Vyčíňanie tornáda na Morave napáchalo v siedmich obciach rozsiahle materiálne škody, ktoré vyčíslili na miliardy českých korún.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Česko #búrky